Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježena 30. obljetnica stradanja mještana Tordinaca

  • 25. listopada 2021.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježena 30. obljetnica stradanja mještana Tordinaca (1).jpg Obilježena 30. obljetnica stradanja mještana Tordinaca (1).jpg
Obilježena 30. obljetnica stradanja mještana Tordinaca (1).jpg
fullscreen Obilježena 30. obljetnica stradanja mještana Tordinaca (2).jpg Obilježena 30. obljetnica stradanja mještana Tordinaca (2).jpg
Obilježena 30. obljetnica stradanja mještana Tordinaca (2).jpg
fullscreen Obilježena 30. obljetnica stradanja mještana Tordinaca (3).jpg Obilježena 30. obljetnica stradanja mještana Tordinaca (3).jpg
Obilježena 30. obljetnica stradanja mještana Tordinaca (3).jpg
fullscreen Obilježena 30. obljetnica stradanja mještana Tordinaca (4).jpg Obilježena 30. obljetnica stradanja mještana Tordinaca (4).jpg
Obilježena 30. obljetnica stradanja mještana Tordinaca (4).jpg

U Tordincima je prigodnim svečanim programom odana počast svim poginulim i nestalim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.

Ovogodišnje obilježavanje započelo je Bogoslužjem sjećanja u Protestantskoj reformiranoj crkvi u Tordincima, koje je predvodio biskup Jasmin Milić.

Kod spomen obilježja ispred rimokatoličke crkve polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast svim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.

Župan Damir Dekanić položio je vijenac i zapalio svijeću u ime predsjednika Vlade RH, a zamjenik župana Franjo Orešković položio je vijenac Vukovarsko-srijemske županije.

Potom je održana sveta misa zadušnica u crkvi Presvetog Trojstva u Tordincima koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Đuro Hranić.

Tordinci su od 30. rujna 1991.godine, nakon pada susjednog sela Antina, bili u potpunom okruženju. Na selo je palo nekoliko tisuća granata, uništeno je dvjestotinjak kuća, a samo je na crkvu ispaljeno oko stotinu granata, te je pretrpjela velika oštećenja.

Nakon mjesec dana odolijevanja napadima, u rano jutro 25. listopada JNA i srpski pobunjenici pješaštvom i tenkovima iz više smjerova započeli su napad na Tordince. Hrvatski su branitelji napad su dočekali spremni te su na samom početku uništili 3 transportera i 6 tenkova, da bi se poslijepodne povukli uslijed nedostatka protuoklopnog naoružanja, te su Tordinci pali u ruke agresora.

Ispis
Vrh