Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježena 27. godišnjica stradanja mještana gradskog naselja Lužac

  • 02. studenog 2018.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen 27. godišnjica stradanja mještana gradskog naselja Lužac 27. godišnjica stradanja mještana gradskog naselja Lužac
27. godišnjica stradanja mještana gradskog naselja Lužac
Izvor: Grad Vukovar
fullscreen 27. godišnjica stradanja mještana gradskog naselja Lužac 1 27. godišnjica stradanja mještana gradskog naselja Lužac 1
27. godišnjica stradanja mještana gradskog naselja Lužac 1
Izvor: Grad Vukovar
fullscreen 27. godišnjica stradanja mještana gradskog naselja Lužac 3 27. godišnjica stradanja mještana gradskog naselja Lužac 3
27. godišnjica stradanja mještana gradskog naselja Lužac 3
Izvor: Grad Vukovar

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja Lužac obilježena je 27. godišnjica stradanja mještana vukovarskog naselja Lužac. U tom mjestu je nakon okupacije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. ubijeno 69 hrvatskih branitelja i civila.

Okupacija Lušca smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane grada, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi izbili na Priljevo i obalu Dunava, čime su razdvojili hrvatske branitelje Vukovara od branitelja gradske četvrti Borovo naselje.

Počast ubijenima odali su članovi obitelji, rodbine i suborci, državna izaslanstva te izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, kao i braniteljskih te stradalničkih udruga.

U ime Vukovarsko-srijemske županije vijenac su položili i svijeću zapalili župan Božo Galić, zamjenik župana Damir Barna te savjetnik župana za branitelje Marinko Beljo.

'Ovo je iznimno velika žrtva i moramo nastaviti kao društvo, a posebice nadležne službe u procesuiranju odgovornih za ovaj i druge zločine', rekao je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i dodao kako na Lušcu nisu stradali ljudi u ratnom sukobu, već su ubijani u svojim domovima nakon ulaska u neprijatelja, te je istaknuo: -  'To je zločin koji nikada ne zastarijeva i kao društvo moramo smoći snage i intenzivirati proces protiv tih počinitelja, koji su manje-više poznati'.

Ispis
Vrh