Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježena 20. obljetnica progonstva Iločana

  • 17. listopada 2011.
  • Hrvatski branitelji, Ured župana

Na današnji dan prije 20 godina protjerano je stanovništvo Iloka, ali i stanovnici Šarengrada, Bapske, Mohova, Opatovca, Lovasa, i Tovarnika, koji su izbjegli iz svojih domova i sklonili se u Iloku. 17.10.1991. godine u 7 sati ujutro počela se formirati kolona od oko 10 000 prognanika u svim raspoloživim prijevoznim sredstvima, od traktora, automobila i kamiona.

Kako bi obilježili 20. obljetnicu toga tužnog događaja Iločani su danas formirali "Kolonu sjećanja" ispred Gradskog poglavarstva Grada Iloka, nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika palim braniteljima i građanima Iloka "Svjetlost dolazi" akademskog kipara Ljube De Karine, gdje je nazočne pozdravio ispred grada Iloka gradonačelnik Miroslav Janić te ispred Vukovarsko-srijemske županije zamjenik župana Željko Cirba.

Obilježavanju uz građane grada Iloka i mještane okolnih sela nazočili su i zamjenik gradonačelnika Darko Prskalo, predstojnik Ureda župana Marinko Beljo i predsjednik Gradskog Vijeća grada Iloka Vlado Rotim.

U crkvi sv. Ivana Kapistrana služena je sveta misa zahvalnica za sretan povratak Iločana u svoje  mjesto.

Ispis
Vrh