Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježena 20. obljetnica pada Vukovara

  • 18. studenog 2011.
  • Hrvatski branitelji, Ostalo
fullscreen Obilježena 20. obljetnica pada Vukovara (1).jpg Obilježena 20. obljetnica pada Vukovara (1).jpg
Obilježena 20. obljetnica pada Vukovara (1).jpg
fullscreen Obilježena 20. obljetnica pada Vukovara (2).jpg Obilježena 20. obljetnica pada Vukovara (2).jpg
Obilježena 20. obljetnica pada Vukovara (2).jpg

Vukovar je danas obilježio dvadesetu obljetnicu stradanja u Domovinskom ratu. Ove godine program se održavao pod nazivom „Hrabri ljudi“, a središnji dio programa započeo je u dvorištu vukovarske Opće bolnice prigodnim programom, u kojemu su sudjelovali klapa HRM „Sv. Juraj“, Gabi Novak i Darko Milas.

Potom je kolona sjećanja krenula na križni put u spomen na vukovarske branitelje i civile koji su  nakon pada Vukovara 1991. odvedeni u na stratišta, u srpske koncentracijske logore ili u progonstvo.

Prije početka prigodnog programa, učenici osnovnih škola Grada Vukovara zapalili su svijeće na Križnom putu Opća bolnica Vukovar - Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata.

U ovogodišnjoj koloni sjećanja uz državne dužnosnike, braniteljske udruge, lokalne dužnosnike i brojne hrvatske građane koji su danas došli odati počast žrtvi Vukovara 1991.,po prvi puta su na čelu kolone bile stjegonoše sa 144 ratna stijega svih  hrvatskih borbenih postrojbi.

Kolona sjećanja prošla je kroz središnje ulice Vukovara sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje su izaslanstva državnog vrha, 204. vukovarske brigade, braniteljskih udruga i svih hrvatskih županija i gradova prijatelja položili vijence i zapalili svijeću u spomen na sve žrtve iz Domovinskog rata grada Vukovara.

U ime Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio i svijeću zapalio župan Božo Galić zajedno sa svojim zamjenicima Željkom Cirbom i Matom Golubičićem, kao i predstojnikom svog Ureda Marinkom Beljom.

„Došli smo  danas zahvaliti se velikoj žrtvi koju  je Vukovar podnio u obrani Hrvatske države i njene neovisnosti. U ovih dvadeset godina Vukovar ide naprijed no treba još puno toga učiniti ,trebamo svi zajedno prionuti za njegov razvoj jače i čvršće. Ponosan sam danas jer je u Vukovaru cijela Hrvatska. Vukovarsko-srijemska županija ima program razvoja stoga očekujemo još veću potporu Vlade RH  za brži razvoja Vukovara i županije. –istaknuo je župan Božo Galić.

Molitvu je predvodio mons. dr.Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki, dok je Svetu misu za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata služio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Ove godine u obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.sudjelovalao je više od 40.000 osoba.

Ispis
Vrh