Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježen Dan sjećanja na stradale Lovašane i Opatovčane

  • 18. listopada 2011.
  • Hrvatski branitelji, Ured župana
fullscreen Obilježen Dan sjećanja na stradale Lovašane i Opatovčane (1).jpg Obilježen Dan sjećanja na stradale Lovašane i Opatovčane (1).jpg
Obilježen Dan sjećanja na stradale Lovašane i Opatovčane (1).jpg
fullscreen Obilježen Dan sjećanja na stradale Lovašane i Opatovčane (2).jpg Obilježen Dan sjećanja na stradale Lovašane i Opatovčane (2).jpg
Obilježen Dan sjećanja na stradale Lovašane i Opatovčane (2).jpg
fullscreen Obilježen Dan sjećanja na stradale Lovašane i Opatovčane (3).jpg Obilježen Dan sjećanja na stradale Lovašane i Opatovčane (3).jpg
Obilježen Dan sjećanja na stradale Lovašane i Opatovčane (3).jpg

U  Lovas  je danas obilježena tužna obljetnica na stravični zločin koji se dogodio 18. listopada 1991. godine kada je srbijanski agresor skupinu od 51 tamošnjeg Hrvata natjerao u „čišćenje“ minskog polja. U tom okrutnom zločinu, od eksplozija mina poginuo je 21 Lovašanin, a još 14 ih je bilo teže ili lakše ranjeno.

U agresiji na Lovas i u susjednom selu Opatovac poginulo je ili ubijeno 87 mještana, a prema podacima općine, ta brojka govori da je u jesen '91. ubijeno 5,5 posto Hrvata koji su tada živjeli u Lovasu i Opatovcu.

U spomen na žrtve, na dan tužne 18. obljetnice,položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod križa na mjestu minskog polja iz '91. godine, podno spomen križa u središtu sela, te kod spomen obilježja na mjestu negdašnje masovne grobnice na seoskom groblju.

Vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Općine Lovas, Općinskog odbora HDZ-a, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Srbiji, Fonda za humanitarno pravo Beograd, Udruge Vukovarske majke, Društva Hrvatska žena, Žena u crnom Srbije te obitelji stradalnika i lovaskih osnovnoškolaca.

U ime Vukovarsko-srijemske županije vijence  je položio i svijeće zapalio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić zajedno sa zamjenikom župana Željkom Cirbom.

Misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Mihaela arkanđela predvodio je lovaski župnik, vlč. Željko Grigić.

Ispis
Vrh