Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježavanje dana ustroja 109. Vinkovačke brigade

  • 01. lipnja 2013.
  • Hrvatski branitelji, Ured župana

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen križa hrvatskim braniteljima na vinkovačkom Gradskom groblju danas je obilježena 22. obljetnica osnutka 109. brigade HV-a, čiji su pripadnici branili Vinkovce i okolicu u Domovinskom ratu, na bosutskoj bojišnici dugačkoj 70 kilometara duž rijeke Bosut, od Komletinaca do Vinkovaca i Jarmine te šume Durgutovice na zapadu.

Bila je to prva pričuvna brigada u Hrvatskoj kroz čije postrojbe je prošlo više od 9600 pripadnika od kojih su 202 poginula, 640 ih je ranjeno, a za 24 se još uvijek traga, izjavio je uoči polaganja vijenaca umirovljeni pukovnik Josip Matić, jedan od ratnih zapovjednika 109. Brigade i član Odbora za njegovanje ratnih tradicija, čuvanja ugleda i časti pripadnika 109.brigade HV-a

Istaknuo je i kako je malo poznata činjenica da je oko 200 pripadnika brigade sudjelovalo i u borbama za Vukovar, pri čemu ih je nekoliko poginulo u samom gradu, a postoje i indicije i da je nekoliko pripadnika te postrojbe ubijeno na Ovčari.

U spomen na poginule i nestale, vijence podno Spomen križa hrvatskim braniteljima položili su i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine poginulih pripadnika 109. brigade, te izaslanstva brigade, MORH-a i Glavnog stožera, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, predstavnici gradova Vinkovaca i Otoka, i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Molitvu je molio vojni kapelan Ante Mihaljević koji je potom u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služio i misu zadušnicu.

 

 

Ispis
Vrh