Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježavanje Dana medijske pismenosti i Dana hrvatske knjige

  • 22. travnja 2021.
  • Obrazovanje
fullscreen Obilježavanje Dana medijske pismenosti i Dana hrvatske knjige  (1).jpg Obilježavanje Dana medijske pismenosti i Dana hrvatske knjige  (1).jpg
Obilježavanje Dana medijske pismenosti i Dana hrvatske knjige (1).jpg
fullscreen Obilježavanje Dana medijske pismenosti i Dana hrvatske knjige  (2).jpg Obilježavanje Dana medijske pismenosti i Dana hrvatske knjige  (2).jpg
Obilježavanje Dana medijske pismenosti i Dana hrvatske knjige (2).jpg
fullscreen Obilježavanje Dana medijske pismenosti i Dana hrvatske knjige  (3).jpg Obilježavanje Dana medijske pismenosti i Dana hrvatske knjige  (3).jpg
Obilježavanje Dana medijske pismenosti i Dana hrvatske knjige (3).jpg

U tjednu u kojem se obilježavaju Dani medijske pismenosti (19.-25. travnja) na današnji dan se obilježava i Dan hrvatske knjige te se nadovezuje sutrašnje obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Riječ je o događajima koji u ovo pandemijsko imaju iznimnu težinu i značaj obzirom na rastući trend digitalizacije svih oblika sadržaja i intenziviranja korištenja online sadržaja.

Iako duži niz godina proživljavamo transformaciju javnog prostora i komunikacije prema Internet sadržajima, društvenim mrežama, u današnje vrijeme koje karakterizira pandemija koronavirusa još smo više uronili u online sadržaje. Uz sve veći broj digitalnih sadržaja koji nam se nudi, prenošenjem tradicionalnih sadržaja, literalnih djela u digitalne formate koji su dostupni na svakom koraku od iznimnog je značaja razvoj medijske pismenosti i kulture korištenja takvih sadržaja.

Razvoj medijske pismenosti omogućava nam da se nosimo sa suvremenim trendovima, plovimo na valovima izazova novih tehnologija ali i društvenih promjena. Promjene su brojne, nepovratne a na nama i čuvarima kulturne baštine, osobito knjižnicama i čitaonicama kao hramovima pisane riječi je da knjigu i značaj pisane riječi očuvamo, osvježavamo misao i ideje sadržane u njima te ih približimo mladima i čuvamo za buduće naraštaje.

Na području Vukovarsko-srijemske županije svaki grad ima svoju gradsku knjižnicu i čitaonicu koje se uz pomoć svojih gradskih uprava i uz pomoć Vukovarsko-srijemske županije te Bibliobusa Vukovarsko-srijemske županije brinu za sve čitatelje, od najmlađih do najstarijih čuvajući knjižničnu i povijesnu građu. Posebno ove godine kada obilježavamo Dan knjige pozivamo sve stanovnike Vukovarsko-srijemske županije da posjete najbližu gradsku knjižnicu i čitaonicu, posude i pročitaju barem jednu autora s područja svoje županije.

Dodatni poticaj da se uključite i ovu godinu posvetite čitanju je taj što je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Među online sadržajima koji se objedinjeni nalaze na web mjestu koronavirus.hr (https://www.koronavirus.hr/popis-online-kulturnog.../134) možete pronaći i sadržaje s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Ispis
Vrh