Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Novo vatrogasno vozilo stiglo u Javnu vatrogasnu postrojbu u Vinkovcima

  • 20. kolovoza 2021.
  • Ostalo
fullscreen Novo vatrogasno vozilo stiglo u Javnu vatrogasnu postrojbu u Vinkovcima (1).jpg Novo vatrogasno vozilo stiglo u Javnu vatrogasnu postrojbu u Vinkovcima (1).jpg
Novo vatrogasno vozilo stiglo u Javnu vatrogasnu postrojbu u Vinkovcima (1).jpg
fullscreen Novo vatrogasno vozilo stiglo u Javnu vatrogasnu postrojbu u Vinkovcima (2).jpg Novo vatrogasno vozilo stiglo u Javnu vatrogasnu postrojbu u Vinkovcima (2).jpg
Novo vatrogasno vozilo stiglo u Javnu vatrogasnu postrojbu u Vinkovcima (2).jpg
fullscreen Novo vatrogasno vozilo stiglo u Javnu vatrogasnu postrojbu u Vinkovcima (3).jpg Novo vatrogasno vozilo stiglo u Javnu vatrogasnu postrojbu u Vinkovcima (3).jpg
Novo vatrogasno vozilo stiglo u Javnu vatrogasnu postrojbu u Vinkovcima (3).jpg

U dvorištu Javne vatrogasne postrojbe u Vinkovcima stiglo je novo navalno vatrogasno vozilo, preko projekta “Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH”, koji je realiziran u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Projekt je realiziran preko Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske vatrogasne zajednice, a financiran s 85% iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj je povećanje spremnosti, funkcionalnosti i kapaciteta vatrogasnog sustava u Republici Hrvatskoj.

Radi se o kamionu marke Mercedes, koji je opremljen najmodernijom opremom i svim potrebnim sustavom za brže i učinkovitije gašenje požara i za sve intervencije u kojima se spašavaju imovina i ljudski životi.

Od ukupno 94 vozila predviđenih ovim projektom u Vukovarsko-srijemsku  županiju došla su 4 kamiona, za JVP u Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Iloku.

Župan Damir Dekanić je izrazio zadovoljstvo što je stiglo novo vozilo te je rekao: – “Županija pomaže za zdravstvene preglede dobrovoljnih vatrogasaca, pomaže u troškovima osiguranja tih vatrogasaca i sudjeluje u programima na temelju kojih se nabavljaju vatrogasna vozila za JVP i za DVD. Smatram kako je u ovom vremenu, kada su sve češće ugroze od požara u cijelom svijetu, spremnost naših vatrogasaca od iznimne važnosti. Kako su za vatrogasne intervencije važne oprema i vozila, tako je važna i sigurnost vatrogasaca tijekom intervencije. Županija će i u budućem razdoblju aktivno sudjelovati i pomagati vatrogasnim postrojbama.”

Županijski vatrogasni zapovjednik Krešimir Jelić naveo je kako je novo vatrogasno vozilo vrijedno 2 milijuna kuna bez PDV-a te je spomenuo: -“I ono što je za nas jako bitno, vozilo je potpuno opremljeno najmodernijom opremom koju trenutno možemo nabaviti na tržištu. Vatrogascima je vatrogasno vozilo temeljni stroj, jer bez tog kamiona ne možemo ništa ugasiti, tako da nam je ovo vozilo od velike pomoći. Sad ukupno imamo 7 kamiona što je savim dovoljno za naš grad. S obzirom na to da se ovdje radi o novom vozilu, ono je najmodernije koje imamo u postrojbi, a vjerojatno i u našoj županiji. Ovo staro vozilo biti će donirano jednom DVD-u naše županije. Što se tiče gašenja požara, naši vatrogasci su trenutno na moru, na ispomoći. Jedan vatrogasac je iz naše postrojbe, a ukupno 6 vatrogasaca iz naše županije, a trenutno su u Jelsi, na otoku Hvaru.”

Novo vozilo najviše je obradovalo zaposlenike vinkovačke vatrogasne postrojbe. Jedan od njih, vatrogasni vozač u JVP Vinkovci Željko Dokić, koji radi u postrojbi već 41 godinu kao profesionalni vatrogasac, istaknuo je kako su nekada ovakva vozila bila najsuvremenija i najopremljenija, misleći na staro vozilo koje je do sada vozio. Tom prigodom je rekao: -“Za ovih 30 godina s ovim starim vozilom odrađeno je čak 200 požara, pa i više. Kao što sve napreduje, tako napreduje i tehnika. U smislu korištenja oba vozila su otrpilike podjednaka, ali što se napretka tehnike tiče, ovo novo je puno opremljenije i lakše je s njime raditi. Ovakvo napredno vozilo nam puno znači u trenutku gašenja požara i ne moramo razmišljati hoćemo li imati s čime raditi. Sve je tu nadohvat ruke. U gašenju ćemo moći biti dosta brži,  jer je to sve moderna oprema i nema više razvlačenja kao na ovom vozilu prije.”

Novo vozilo, ali i vatrogasce, blagoslovili su mons. Tadija Pranjić i kapelan crkve Sv. Euzebija i Poliona, vlč. Patrik Križanac, zazvavši zagovor zaštitnika vatrogasaca, Sv. Florijana, u svim budućim intervencijama.

Ispis
Vrh