Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Nastavak suradnje s talijanskim partnerom

  • 02. prosinca 2010.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj
fullscreen Nastavak suradnje s talijanskim partnerom (1).jpg Nastavak suradnje s talijanskim partnerom (1).jpg
Nastavak suradnje s talijanskim partnerom (1).jpg
fullscreen Nastavak suradnje s talijanskim partnerom (2).jpg Nastavak suradnje s talijanskim partnerom (2).jpg
Nastavak suradnje s talijanskim partnerom (2).jpg
fullscreen Nastavak suradnje s talijanskim partnerom (3).jpg Nastavak suradnje s talijanskim partnerom (3).jpg
Nastavak suradnje s talijanskim partnerom (3).jpg
fullscreen Nastavak suradnje s talijanskim partnerom (4).jpg Nastavak suradnje s talijanskim partnerom (4).jpg
Nastavak suradnje s talijanskim partnerom (4).jpg

Održavanje konferencije radnog naziva „Mogućnost razvoja gospodarskih odnosa između talijanskih i hrvatskih tvrtki: mogući instrument suradnje u europskim zemljama“,  bila je povod boravku vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića i njegova zamjenika Željka Cirbe u talijanskoj Ravenni. Zbog značaja teme i njezine uske povezanosti s poljoprivredom našeg kraja, hrvatskoj delegaciji pridružili su se i predstavnici Hrvatske gospodarske komore- županijske komore Vukovar, Vodoprivrede Vinkovci, kao i  načelnici Općina Lovas i Tompojevci sa svojim suradnicima te predstavnici Ureda za međunarodnu suradnju TINTL.

U ovkiru posjeta upriličen je i susret župana Galića s predsjednikom Provincije Ravenna Francescom Giangrandia, pri čemu su čelni ljudi obiju županija dali punu potporu suradnji gospodarskih i inih društvenih čimbenika.  Pri tom su utvrđeni brojni vidovi suradnje kako tvrtki, tako i obiju gospodarskih komora, razvojnih agencija i udruga,  što će u konačnici, kako je dogovoreno,  biti definirano međužupanijskim potpisom Sporazma o suradnji.

Održana Konferencija iznjedrila je i brojne druge, konkretne aspkete suradnje na poljima obnovljivih izvora energije, navodnjavanja, obrtništva, turizma i socijalne politike. Bila je to ujedno i prilika da se talijanskim partnerima predstave  kapaciteti ovog dijela Slavonije i Srijema -  plodna zemljišta i šume, bogata povijest i tradicija, kao i obećavajući potencijali ruralnog turizma.

O konkretnim projektima, zajedničkim aktivnostima razvojnih agencija i suradnji u području EU fondova  bilo je razgovora na sastanku upriličenom u talijanskoj Confcooperativi Ravenna  i razvojnoj agenciji I.R.E.COOP Emilia Romagna. Međusobne aktivnosti koje su već započele obukom hrvatskih tehničara u polju navodnjavanja nastavit će se formiranjem hrvatsko-talijanske zadruge, potvrđeno je na ovom sastanku.

Podsjećamo da je ovakva suradnja započela provedbom projekta AGRO-DEV – poljoprivredno-prehrambeni razvoj u području gornjeg Jadrana, financiranog u okviru programa INTERREG/CARDS/PHARE-INTERREG IIIA, prekogranične jadranske međudržavne suradnje 2000-2006, a nastavila se uspješno, kroz provedbu EU projekta WINE-DEV, sve do danas.

Povratak u zavičaj izaslanstva su iskoristila za posjet lovaskoj prijateljskoj općini Malinska – Dubašnica, pri čemu se, između ostalog, razgovaralo o nastavku aktivnosti na povezivanju gospodarstvenika „plave i zelene“ Hrvatske.

Ispis
Vrh