Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Nacionalni dan udomitelja: svako dijete zaslužuje dom!

  • 31. svibnja 2023.
  • Zdravstvo i socijalna skrb
fullscreen Nacionalni dan udomitelja (1).jpg Nacionalni dan udomitelja (1).jpg
Nacionalni dan udomitelja (1).jpg
fullscreen Nacionalni dan udomitelja (2).jpg Nacionalni dan udomitelja (2).jpg
Nacionalni dan udomitelja (2).jpg
fullscreen Nacionalni dan udomitelja (3).jpg Nacionalni dan udomitelja (3).jpg
Nacionalni dan udomitelja (3).jpg

U središnjem gradskom parku u Vinkovcima po prvi put na području naše županije obilježen je Nacionalni dan udomiteljstva, koji se prema odluci Vlade iz ožujka, prvi put u Hrvatskoj obilježava 31. svibnja. Svako dijete zaslužuje dom zajednička je poruka poslana iz Vinkovaca.

S namjerom da pruže dom, skrb i ljubav djeci koja su iz nekog razloga privremeno ili trajno odvojena od svojih bioloških roditelja ili skrbnika, udomitelji imaju ogromnu ulogu u našem društvu. Ulogu koja iz dana u dan samo raste, baš kao što raste i potreba za udomljavanjem djece iz prepunih domova i centara.

„Nadam se da će ljudi čuti ovaj poziv i vapaj, da će otvoriti svoja srca, svoje domove kako bi broj udomitelja bio još veći, da vide koliko je to sve zapravo jako lijepo. Potreba je ogromna i pozivam sve koji mogu neka postanu udomitelji”, poručila je udomiteljica, organizatorica i predsjednica udruge Cibale, udruge udomitelja za djecu i mlade Gordana Štrbo,

Zahvalila je i darivala svojih osam članova udruge koji u svojoj skrbi imaju više od 15 djece. Ana Zamećnik istaknuta je kao udomiteljica s najdužim ‘stažom’ jer ovaj poziv živi već 20 godina, a našli su se tu i oni koji su hrabro ovim putem krenuli prije tek nekoliko mjeseci.

Kako bi im zahvalio na radu i požrtvovnosti, udomitelje je prigodno darivao i pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije Mario Adamović. „Došli smo pružiti podršku, javnost upoznati sa svim socijalnim aspektima udomiteljstva i promovirati ga kao jedan plemenit poziv. Imamo veliku obavezu biti ne samo deklarativna nego i stvarna potpora udomiteljima, kroz svoje javne politike imati sluha za sve njihove probleme i potrebe te tako uljepšati svakodnevicu udomiteljima, ali ponajprije i samoj djeci”, rekao je pročelnik napomenuvši kako je Županija ove godine prvi put osigurala novčana sredstva koja će biti usmjerena na promoviranje i razvoj udomiteljstva. Za potrebe sustava socijalne skrbe ove je godine izdvojeno 30 tisuća eura, a udomiteljima i udrugama će biti raspoređeno oko osam tisuća eura. „Istaknuo bih sufinanciranje udruga, sudjelujemo u projektima financiranima iz EU fondova, sufinanciramo ljetovanja djeci smještenima u udomiteljskim obiteljima, prigodno ih darivamo za blagdane… nastojimo biti potpora kroz sve oblike njihovog javnog djelovanja”, dodao je Adamović.

A velika pomoć ovoj kategoriji društva stiže i iz Grada Vinkovaca. Kako je rekla pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković, udomiteljstvo redovito ‘provlače’ kroz odluke o socijalnoj skrbi te u sklopu toga primjenjuju brojne socijalne mjere. „Za udomljenu djecu imamo besplatne gradske i privatne vrtiće, prigodno ih darivamo u vrijeme blagdana da vide da nisu zaboravljeni, da smo tu za njih, da na neki način potaknemo udomiteljstvo i smještaj ove djece u naše vrtiće jer njima je mjesto među vršnjacima”, poručila je Vinković.

Istaknut ćemo i kako su važnu ulogu i veliku pomoć danas u centru grada odigrali i udruga Mladi protiv gladi, Crveni križ, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Vinkovci, Dječji dom Sveta Ana Vinkovci, Društvo Naša Djeca Vinkovci i Udruga za promicanje društvenih igara Ludo.

Ispis
Vrh