Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Način prijeboja potraživanja za porezne dužnike

  • 06. ožujka 2013.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj

APPRRR je Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije dostavio kratki naputak o postupku prijeboja poreznog duga. Kako ova problematika pobuđuje interes značajnoga dijela poljoprivrednih gospodarstava očitovanje te Agencije dajemo u cijelosti:

APPRRR prosljeđuje podatke o odobrenim iznosima potpore FINI koja ih uparuje s podacima Porezne uprave o dugovanjima. FINA radi obračun duga u odnosu na odobreni iznos potpore. FINA dostavlja APPRRR-u datoteku s iznosima duga po OIB-u. Na temelju tih podataka, APPRRR prilikom izrade naloga vrši prijeboj u visini duga. Ukoliko OIB duguje isti ili veći iznos od odobrene potpore, ukupni odobreni iznos biti će kompenziran i usmjeren prema državnom proračunu. Ukoliko OIB duguje manji iznos od odobrenog, iznos duga usmjerava se prema državnom proračunu, a ostatak odobrene potpore na račun korisnika. FINA šalje korisnicima obavijest o iznosu duga koji je umanjen od iznosa potpore.

Napomena:

Do sada se postupalo na način da ukoliko korisnik u Upisniku PG-a ima prijavljen poseban račun koji sukladno važećem zakonu više nije dozvoljen, priprema naloga je bila u startu zaustavljena, nije se vršila isplata na takav račun, ali nije se vršio niti prijeboj. Svi takvi korisnici moraju što prije promijeniti račun. Sukladno zakonu, tri godine od kontaktiranja korisnika da promijeni podatak, prestaje obveza APPRRR-a prema tom korisniku. Ukoliko korisnik nema točne i potpune podatke o adresi, također isplata nije izvršena niti proveden prijeboj. Dakle to su pored računa također obavezni podaci.

Međutim, Agencija trenutno prilagođava proceduru plaćanja na način da se prijeboj izvršava i u slučaju pogrešnih računa na način da se iznos duga usmjerava na račun Porezne uprave, a dio prava koji bi trebao biti isplaćen na račun korisnika se zadržava sve dok korisnik ne promijeni podatke o računu.

Ispis
Vrh