Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Na "groblju tenkova" obilježana 11. godišnjica smrti Marka Babića

  • 05. srpnja 2018.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježana 11. godišnjica smrti Marka Babića (1).jpg Obilježana 11. godišnjica smrti Marka Babića (1).jpg
Obilježana 11. godišnjica smrti Marka Babića (1).jpg
fullscreen Obilježana 11. godišnjica smrti Marka Babića (2).jpg Obilježana 11. godišnjica smrti Marka Babića (2).jpg
Obilježana 11. godišnjica smrti Marka Babića (2).jpg

U organizaciji Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara, polaganjem vijenaca na grob na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, svetom misom u crkvi Gospe Fatimske i okupljanjem na Trpinjskoj cesti kod tenka koji je danas simbolički bio uvijen u crno, obilježena je jedanaesta godišnjica smrti legendarnog branitelja Trpinjske ceste i Vukovara pukovnika Marka Babića.

Babićevi prijatelji, rođaci i suborci okupili su se na Trpinjskoj gdje je agresor izgubio više od 100 tenkova i oklopnjaka zbog čega je ova ulica i prozvana "grobljem tenkova" sjećajući se Zadrinog suborca i jednog od zapovjednika obrane tog dijela Vukovara.

Obilježavanje je započelo odavanjem počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje su vijence položila brojna izaslanstva - obitelj Marka Babića, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske državni tajnik Zvonko Milas i brojna druga izaslanstva.

U ime Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio i svijeću zapalio zamjenik župana Damir Barna sa suradnicima.

Molitvu je predvodio fra Davor Filko iz župe sv. Josipa Radnika.

Obilježavanje je nastavljeno svečanim programom povodom preimenovanja Strukovne škole Vukovar u Srednja strukovna škola „Marko Babić" koje se dogodilo na inicijativu Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara.

Marko Babić je bio i jedan od pokretača snimanja dokumentarnog serijala "Heroji Vukovara" koji je zamišljen u 30 epizoda u kojima o obrani Vukovara izravno u kameru pričaju sami sudionici bitke za Vukovar. Dovršetak serijala Babić nije dočekao. Umro je u 42. godini početkom srpnja 2007. od posljedica moždanog udara.

Ispis
Vrh