Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Mogućnosti stažiranja u Europskom parlamentu

  • 05. lipnja 2020.
  • Ostalo
fullscreen Mogućnosti stažiranja u Europskom parlamentu.jpg Mogućnosti stažiranja u Europskom parlamentu.jpg
Mogućnosti stažiranja u Europskom parlamentu.jpg

Želite li stažirati u Europskom parlamentu? Imate priliku za prijavu! 

Europski parlament nudi dvije vrste stažiranja: stažiranje u Glavnom tajništvu (stipendije Schuman) i stažiranje u uredu zastupnika u Europskom parlamentu

Stažiranje u Glavnom tajništvu – stipendije Schuman

Stipendije Schuman plaćena su stažiranja u jednom od službenih mjesta rada Europskog parlamenta (Bruxellesu, Luxembourgu i Strasbourgu) ili u njegovim uredima za vezu u državama članicama.

Stipendije su nazvane po Robertu Schumanu, jednom od glavnih tvoraca projekta europske integracije koji je zaslužan za više od 70 godina mira i blagostanja u Europi. Schuman je predložio ujedinjenje francuske i njemačke proizvodnje ugljena i čelika. To je postala Europska zajednica za ugljen i čelik, prva od Europskih zajednica od koje je nastala Europska unija.

Zašto se prijaviti?

Stipendije Schuman obogatit će vaše obrazovanje i strukovno osposobljavanje i pružit vam uvid u rad institucija EU-a i Europskog parlamenta, glavno mjesto za donošenje odluka i političku raspravu na razini EU-a.

Stipendije Schuman obuhvaćaju široki spektar područja, od unutarnje i vanjske politike EU-a, financija, prava, višejezičnosti, administracije, infrastrukture i logistike do komunikacija ili IT-a.

Europski parlament svima pruža jednake mogućnosti; prijaviti se mogu svi kandidati, bez obzira na spol, spolnu orijentaciju, kulturu, etničku i vjersku pripadnost ili invaliditet, pri čemu se uspješnim kandidatima s invaliditetom omogućuju prilagođeni uvjeti unutar razumnih granica.

U čast novinara koji su ubijeni tijekom obavljanja svojih dužnosti, Glavna uprava za komunikaciju Europskog parlamenta nudi nekoliko stipendija Schuman u sjećanje na Jána Kuciaka, slovačkog istraživačkog novinara koji je ubijen u veljači 2018.

Kako se prijaviti?

Za sve prijave posjetite našu internetsku stranicu za prijave za stažiranje:

1. odaberite i prijavite se za najviše tri stipendije;

2. kandidati koji su ušli u uži izbor morat će dostaviti određene popratne dokumente kako bi dokazali da ispunjavaju kriterije;

3. odabrani kandidati će e-poštom dobiti službeno pismo da su primljeni.

Stipendije Schuman traju pet mjeseci:

  • za razdoblje od 1. listopada do 28./29. veljače prijave traju od 1. do 30. lipnja
  • za razdoblje od 1. ožujka do 31. srpnja prijave traju od 1. do 30. studenog

Stažiranje u uredu zastupnika u Europskom parlamentu

Zastupnici u Europskom parlamentu, na temelju sporazuma s Europskim parlamentom, mogu ponuditi plaćeno stažiranje u prostorima Europskog parlamenta u Bruxellesu (ili Strasbourgu).

Zašto se prijaviti?

Stažiranje će obogatiti vaše obrazovanje i strukovno osposobljavanje, a omogućit će vam i bolje razumijevanje rada zastupnika u Europskom parlamentu.

Stažiranje u Uredu zastupnika u EP-u obuhvaća široki raspon područja, a zastupnik koji dodjeljuje stažiranje određuje koje ćete zadatke morati obavljati tijekom stažiranja.

Kako se prijaviti?

Za podnošenje prijave potrebno je obratiti se izravno zastupnicima u Europskom parlamentu.

Stažiranje traje od šest tjedana do pet uzastopnih mjeseci, a o njemu odlučuje zastupnik koji ga dodjeljuje. Stažiranje može početi bilo kada u godini.

Stažisti primaju mjesečnu naknadu u iznosu od 816 EUR do 1 339 EUR za ugovor na puno radno vrijeme.

Više o uvjetima stažiranja u Europskom parlamentu pronađite ovdje: https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/hr/work-with-us/traineeships

Ispis
Vrh