Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Mjere i aktivnosti Vukovarsko-srijemske županije u području sporta, demografije i mladih

  • 09. siječnja 2019.
  • Sport, mladi i demografija
fullscreen UO za sport, mlade i demografiju UO za sport, mlade i demografiju
UO za sport, mlade i demografiju

Upravni odjel za sport, mlade i demografiju je novoosnovani odjel  u Vukovarsko-srijemskoj županiji i planira u 2019. godini provesti niz javnih poziva i  mjera koji će se financirati iz proračuna Vukovarsko-srijemske županije. Potreba za osnivanjem UO za sport, mlade i demografiju postala je prioritetna stvar na koju je utjecala gospodarska i društvena situacija u Županiji, u  kojoj se, uz prirodni pad stanovništva, njegov broj smanjuje i stalnim iseljavanjem mladih u potrazi za boljim životom. Nadamo se predstavljenim mjerama zadržati one koji su ostali te pružiti maksimalnu podršku onima koji se misle doseliti, te na temelju demografske stvarnosti planirati demografsku budućnost .

Prva mjera usmjerena je prema mladim obiteljima u vidu  financijske pomoći u određenom iznosu a odnosi se na kupnju njihove prve nekretnine (kuće ili stana). Svota namijenjena za  sufinanciranje te mjere iznosi  800.000,00 kn. Opremanje vlastitog doma, ili neka druga davanja prilikom useljenja riješit će bar dio njihovih financijskih izdataka.

Program poticanja poduzetništva na području VSŽ iznosi 900.000,00 kn, a pravo na potporu imaju poduzetnici, obrti te ostali subjekti koji se svrstavaju u mikro i male subjekte malog gospodarstva. Namjera je poticanjem proizvodnje, prerade i prodaje vlastitih proizvoda potaknuti samozapošljavanje  i otvaranje novih radnih mjesta, kao i uključivanje u tržište rada a samim tim i ostanak na ovim prostorima. Mjera poticanja poduzetništva zajednička je mjera Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju i Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj.

 S ciljem da sva djeca koja žive na rubu siromaštva imaju barem jedan obrok dnevno u školi, projektom „Užina za sve“, financiranim iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije u iznosu od 1.495.234,07 kn  i  financiranim od VSŽ u iznosu od 500.000,00kn osigurana je besplatna prehrana za 2018./2019.š.godinu. Projektom su uključena djeca iz 35  OŠ VSŽ. Isto tako, planom i programom predviđeno je sufinanciranje izgradnje ili sanacije dječjih igrališta u onim mjestima koja ih još nemaju kao i u onima potrebitim obnove i uređenja postojećih, ali neadekvatnih prostora predviđenim za djecu. Sufinanciramo i  prijevoz  naših studenata-putnika i za tu mjeru izdvojili smo 300.000,00 kn.

Za organizaciju kulturnih događanja za mlade predviđena je svota od 70.000,00 kn koja je namijenjena za organizaciju tribina, edukativnih predavanja, stručnih skupova, međužupanijskih susreta, projekata   i ostalih događanja koja se tiču rada sa mladima na različitim područjima.

Program javnih potreba u sportu  u skladu je sa strateškim ciljevima, prioritetima i mjerama Razvojne strategije VSŽ, a odnosi se na izgradnju , preuređenje i opremanje sportskih objekata, razvoj sportskih programa te stručnog kadra kroz stipendiranje i financiranje. Slijedom toga za rad i program Županijskog saveza sportova namijenjen je iznos od 1.428.000,00 kn. Za financiranje sportskih trenera svih sportova izdvojeno je 876.000,00kn. UO za sport, mlade i demografiju uz navedene stavke iznos od 500.000,00 kn ima pripremljen za donacije kojima pomaže organizaciju različitih sportskih susreta. Isto tako, sufinanciramo i pregled sportaša naše županije u iznosu od 50.000,00kn.

Svjesni smo kako  planom i programom nećemo  zaustaviti trend iseljavanja, možda ga tek potaknuti na prve promjene,  jer smo svjesni da  je on šira slika lokalnih demografskih procesa koje treba sagledati i u nacionalnom kontekstu. Nadamo se da će gospodarske i demografske mjere koje provodi županija ostvariti pomake ka pozitivnim rezultatima u godinama koje su pred nama, jer instant rješenje problema s kojima smo suočeni - ne postoji.

Ispis
Vrh