Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja u posjeti Vukovarko-srijemskoj županiji

  • 17. srpnja 2013.
  • Prostorno uređenje i graditeljstvo, Ured župana
fullscreen Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja u posjeti Vukovarko-srijemskoj županiji Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja u posjeti Vukovarko-srijemskoj županiji
Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja u posjeti Vukovarko-srijemskoj županiji

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš danas je u Vukovaru održala radni sastanak s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem, na kojemu je bilo govora o broju zaprimljenih zahtjeva, te o mogućnostima njihovog što skorijeg rješavanja.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji predano je 34.450 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih i rekonstruiranih zgrada. U županijskom upravnom odjelu zaprimljeno je 25.228 zahtjeva, u upravnom odjelu Grada Vukovara 2.622 zahtjeva i u upravnom odjelu Grada Vinkovci 6.600.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš  nazočne je upoznala s planovima Ministarstva i dala upute o redoslijedu obrade zahtjeva.

Uvodno je dala osvrt na našu županiju i naglasila kako se radi o jako velikom broju zahtjeva te da se vjerojatno 10% od ukupnog broja  zahtjeva odnosi na nepotrebno podnesene zahtjeve, te još 10% ih se odnosi na građevine koje nije moguće legalizirati.

Dodala je kako se nada da će se u roku od 2 godine riješiti preostalih 70-80% predanih zahtjeva te je dogovoreno da se naprave planovi rješavanja istih od strane svih upravnih odjela a koji će obuhvatiti dinamiku rješavanja predmeta, broj djelatnika i nabavku tehničke opreme i opreme za teren.

I na kraju ministrica je naglasila kako provedbu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama  možemo promatrati u tri koraka; prvi korak je uspješno priveden odnosno podnesen je velik broj zahtjeva od građana, drugi je taj da građani moraju dobiti svoja rješenja o izvedenom stanju u što kraćem roku i treći je da se sredstva od naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada trebaju vratiti u prostor ulaganjem u komunalno opremanje, prostorno planiranje i dr.

Župan Galić je istaknuo kako je Županija već donijela okvirni plan i da je krenula u organizaciju prostora i ljudi kako bi se posao završio u roku.

Uz pročelnicu Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Silvanu Tvrz, sastanku su nazočili gradonačelnik Vinkovaca  i Vukovara i njihovi pročelnici nadležnih odjela za provedbu legalizacije.

Ispis
Vrh