Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji

  • 25. svibnja 2010.
  • Gospodarstvo, Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji (1).jpg Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji (1).jpg
Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji (1).jpg
fullscreen Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji (2).jpg Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji (2).jpg
Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji (2).jpg
fullscreen Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji (3).jpg Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji (3).jpg
Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji (3).jpg
fullscreen Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji (4).jpg Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji (4).jpg
Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji (4).jpg
fullscreen Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji (5).jpg Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji (5).jpg
Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić u radnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji (5).jpg

Ministar kulture mr.sc. Božo Biškupić, sa suradnicima, posjetio je danas, po prvi put u ovoj godini Vukovarsko-srijemsku županiju.  U sklopu posjete održao je radni sastanak sa županom Božom Galićem, na kojemu su nazočili  i gradonačelnici i ravnatelji kulturnih ustanova Vukovarko-srijemske županije.

Na sastanku se raspravljalo o kulturnim programima  i projektima na području Vukovarsko-srijemske županije.

Jedan od važnijih projekata je Projekt Vukovar-Vučedol- Ilok  koji se financira sredstvima Ministarstva kulture ( 25 %) i  kreditom Razvojne banke Vijeće Europe ( 75%), a ukupna mu je vrijednost 273 milijuna kuna.

Vlada Republike Hrvatske je iz proračuna ove godine za vukovarsko-srijemske ustanove u kulturi izdvojila oko 6, 4 milijuna kuna.

„Ovo je prva županija koju posjećujemo ove godine i došli smo s namjerom da vidimo  u kojoj fazi i na koji način napreduju brojni projekti započeti u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a s druge strane željeli smo dogovoriti što bi se eventualno moglo  tokom  godine doraditi, te kako bi u tome Ministarstvo moglo pomoći“- istaknuo je ministar Biškupić.

Također ministar  je naglasio da su sredstva osigurana za cijelu godinu, budući da je riječ o kreditu razvojne Banke Vijeća Europe, te da samim tim započeti radovi neće stati.

Župan Galić je zahvalio ministru  na financijskoj pomoći  koju su pružili kako bi se započelo s realizacijom najvećeg projekta započetog u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Projekt Vukovar-Vučedol- Ilok.

„U unatoč  teškim uvjetima Županija i dalje priprema tehničku dokumentaciju kako bi zajedno sa Ministarstvom kulture kandidirala i realizirala što više projekata na ovom području. Svako ulaganje u kulturu, kulturne objekte je zasigurno obogaćivanje turističke ponude, a ujedno ulaganje u razvoj gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije“- istaknuo je župan.

Nakon sastanka  u kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru održano je  predstavljanje mrežnog kataloga pod nazivom Slavonija, Baranja i Srijem-vrela europske civilizacije.

 „To je veoma značajan projekt zaštite kulturne baštine. Započeli smo ga prošle godine sa Zagorom, a nastavili sada ovdje u Vukovaru. Planiramo pokriti cijelu Hrvatsku i nastavljamo dalje tako da će iduće godine biti priređena izložba Podravine, Međimurja i Zagorja“- istaknuo je ministar Biškupić.

Virtualni katalog dostupan je na e-stranicama Ministarstva kulture.

U okviru jednodnevnog radnog posjeta ministar Biškupić , u pratnji župana Galića, između ostaloga, obišao  je i projekt kulturne baštine u obnovi 'Vukovar-Vučedol-Ilok' kao i povijesnu baroknu jezgru Vukovara i povijesnu srednjovjekovnu urbanu jezgru Iloka, te je kod Spomen obilježja na masovnoj grobnici Ovčara položio vijenac i zapalio svijeću  u znak sjećanja na sve poginule  u Domovinskom ratu.

Ispis
Vrh