Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Ministar Kalmeta posjetio Vukovarsko-srijemsku županiju

  • 05. lipnja 2008.
  • Ostalo
fullscreen Ministar Kalmeta posjetio Vukovarsko-srijemsku županiju Ministar Kalmeta posjetio Vukovarsko-srijemsku županiju
Ministar Kalmeta posjetio Vukovarsko-srijemsku županiju

Vukovar - Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta danas je posjetio Vukovarsko-srijemsku županiju, i upoznao se s radovima na obnovi željezničke pruge Vinkovci-Osijek, tijekom vožnje prugom od vinkovačkog kolodvora do mosta na Bobotskom kanalu. 
Obećao je kako će krajem godine početi voziti vlakovi na toj pruzi, koja je imala iznimnu važnost za putnički i teretni promet prije Domovinskog rata, dok će kolodvori biti gotovi iduće godine.

Obnova željezničke pruge Vinkovci-Osijek, na kojoj je promet prekinut 21. kolovoza 1991. godine, financira se sredstvima državnog proračuna, a nositelj svih aktivnosti projekta obnove je jedno od četiri društva u HŽ Holdingu - HŽ infrastruktura na čelu s predsjednikom Uprave Mijatom Kurtušićem. Procijenjena vrijednost radova građevinske obnove i prometno tehničke modernizacije iznosi 90 milijuna kuna, kazao je Kurtušić ističući značaj ovoga projekta u prometnoj povezanosti Vinkovaca i Osijeka odnosno dvije susjedne županije.

Po povratku u Vinkovce ministar Kalmeta sa suradnicima održao je radni sastanak s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i njegovim suradnicima te vinkovačkim gradonačelnikom Mladenom Karlićem. Uz obnovu pruge Vinkovci-Osijek te obnovu pruge Vinkovci – Tovarnik, čiji je početak najavljen za kolovoz ove godine.

Jedna od tema razgovora bio je i kanal Dunav-Sava, za kojega je izrađen prostorni plan i kao takav će biti upućen na prihvaćanje u Sabor. Prije izgradnje kanala vukovarska će luka morati biti premještena. 

Prema riječima ministra Kalmete od iduće godine kreće izgradnja četverotračne brze ceste Vukovar-Vinkovci-Županja, vrijedna nešto manje od milijardu kuna, a najavio je i izgradnju ceste od Iloka do Lipovca te priključka na autocestu, zatim Otok – čvor Spačva te izgradnja nadvožnjaka u naselju Borinci, u idućem četverogodišnjem razdoblju.

Ispis
Vrh