Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Međunarodni dan zaštite močvara

  • 08. veljače 2022.
  • Priroda i zaštita okoliša
fullscreen Međunarodni dan zaštite močvara (1).JPG Međunarodni dan zaštite močvara (1).JPG
Međunarodni dan zaštite močvara (1).JPG
fullscreen Međunarodni dan zaštite močvara (2).JPG Međunarodni dan zaštite močvara (2).JPG
Međunarodni dan zaštite močvara (2).JPG
fullscreen Međunarodni dan zaštite močvara (3).JPG Međunarodni dan zaštite močvara (3).JPG
Međunarodni dan zaštite močvara (3).JPG

Močvare su najugroženija staništa na zemlji, koja nestaju tri puta brže nego šume. Nestanak polovice močvara i vlažnih staništa, zbio se u posljednjih pedeset godina prvenstveno zbog djelovanja čovjeka. Njihova vrijednost za biološku raznolikost je poznata, jer je uz močvare vezano 40%  biljnih i životinjskih vrsta.                                                                                                         

Novija istraživanja dokazuju i općekorisne funkcije močvara, koje postaju i značajnije zbog klimatskih promjena na globalnoj razini. Pročišćavanje vode, zadržavanje sedimenta i štetnih tvari, obnavljanje zalihe podzemnih voda, usporavanje toka rijeka i obrana od poplava,  samo su neke od značajnih funkcija koje močvare i vlažna staništa obavljaju.

Obilježavanje Međunarodnog dana zaštite močvara, djelatnici stručne službe Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije Pavao Dragičević i Mario Raguž, izvršili su u suradnji s Obrtničko-industrijskom školom  u Županji, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je  „Wetlands action for People and Nature“,  čime se posebno naglašava važnost aktivnog djelovanja prilikom očuvanja malog broja preostalih močvara a ujedno i pozitivno doprinosi zdravlju ljudi i okoliša u kojem živimo.

Učenici su pogledali pripremljene prezentacije vezane za važnost očuvanja močvarnih staništa i aktivno sudjelovali u raspravi, te su naučili koristiti profesionalnu opremu za bilježenje ptica na močvarnim staništima, naravno uz nadzor djelatnika stručne službe Javne ustanove. Na žalost, zbog epidemiološke situacije nije bilo mogućnosti organizacije posjeta nekom od zanimljivih močvarnih staništa koji se nalazi na prostoru naše županije.

Ispis
Vrh