Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Međunarodni Dan biološke raznolikosti

  • 22. svibnja 2020.
  • Priroda i zaštita okoliša
fullscreen Međunarodni Dan biološke raznolikosti Međunarodni Dan biološke raznolikosti
Međunarodni Dan biološke raznolikosti

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju. Hrvatski sabor je, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Sa ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode,  Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije svake godine obilježava taj dan kroz razne edukacije i programe sa školskom djecom i širom populacijom.

Do sada je otkriveno 1,75 milijuna vrsta, no znanstvenici smatraju da ih je mnogo više. Hrvatska je po prirodnoj bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja, zabilježeno je oko 40 tisuća vrsta i na ovaj dan obilježavamo Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana biološke raznolikosti: “Naša su rješenja u prirodi”. Usprkos našem tehnološkom napretku, ljudi su potpuno ovise o zdravim i živopisnim ekosustavima za naše zdravlja:  vodi, hrani, lijekovima, odjeći, gorivima, skloništu i energiji. Ovogodišnja tema naglašava važnost zajedničkog rada na svim razinama za izgradnju budućnosti i života u skladu s prirodom. Gubitak biološke raznolikosti izravan je rezultat naših kratkovidnih ljudskih aktivnosti, uključujući nekontrolirano upotrebljavanje eksplozivnih sredstava, razvoj infrastrukture, neodrživa poljoprivreda i krčenje šuma koje dovode do degradacije ekosustava i stvara uvjete za nastajanje globalnih problema, a jedan od njih je i pandemija COVID-19.

 „Dok svijet pokušava okončati ovu pandemiju, svi mi moramo poduzeti hitne korake i dogovoriti zajedničku suradnju za izgradnju otporne i održive globalne ekonomije koja  uključuje prirodu kao osnovu za daljni razvoj i budućnost čovječanstva. “

Ispis
Vrh