Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Legendarna 109. brigada ZNG-e Vinkovci proslavila 32. obljetnicu osnutka

  • 28. svibnja 2023.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Legendarna 109. brigada ZNG-e Vinkovci proslavila 32. obljetnicu osnutka (1).jpg Legendarna 109. brigada ZNG-e Vinkovci proslavila 32. obljetnicu osnutka (1).jpg
Legendarna 109. brigada ZNG-e Vinkovci proslavila 32. obljetnicu osnutka (1).jpg
Novosti.hr
fullscreen Legendarna 109. brigada ZNG-e Vinkovci proslavila 32. obljetnicu osnutka (2).jpg Legendarna 109. brigada ZNG-e Vinkovci proslavila 32. obljetnicu osnutka (2).jpg
Legendarna 109. brigada ZNG-e Vinkovci proslavila 32. obljetnicu osnutka (2).jpg
Novosti.hr

Kod spomenika Hrvatskih branitelja u Ulici Josipa Lovretića u Vinkovcima započelo je obilježavanje 32. godišnjice osnutka legendarne 109. brigade ZNG-e Vinkovci. Kao pričuvna brigada, brojala je najviše poginulih, njih čak 202, dok je preko 650 pripadnika ranjeno, a 12 ih se i dalje vodi nestalima.

„Jeza me prolazi, ne smijemo to zaboraviti. Mi smo ovdje zbog njih, naših poginulih i nestalih suboraca kako bismo im rekli hvala jer slobodni danas hodamo ulicama našeg grada. Najvažnije što je učinila 109. brigada na braniku domovine, zaustavila je srbo-četničku vojsku 4. prosinca 1991. i obranila Vinkovce i Republiku Hrvatsku nakon čega više nitko nije pokušao niti je imao šansu krenuti dalje“, rekao je predsjednik Udruge ratnih veterana 109. brigade ZNG-e Jakov Milanović Brada zamolivši da se ne dijele uz poruku kako je svatko dao onoliko koliko je mogao i znao.

Pripadnicima ove vinkovačke brigade podršku su danas pružila i državna, lokalna kao i vojna izaslanstva. „Prošlo je više od trideset godina od stvaranja te legendarne vinkovačke 109. brigade koja je dala nemjerljiv doprinos u stvaranju ove države i obrani Slavonije odnosno cijele bivše Općine Vinkovci. Iz nje su proistekli brojni veliki ratnici koji su utkali ne samo svoje živote nego i što su imali u tom trenutku samoga sebe i ovih dana posebno ih se sjećamo uz zahvalu za sve što su dali ovoj državi”, u ime Vukovarsko-srijemske županije istaknuo je pročelnik Ureda župana Marko Dikonić.

Sveta misa zadušnica služena je u crkvi Svetih Euzebija i Poliona u Vinkovcima.

Ispis
Vrh