Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Legalizacija farmi na području Vukovarsko-srijemske županije

  • 13. siječnja 2010.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj, Prostorno uređenje i graditeljstvo
fullscreen Legalizacija farmi na području Vukovarsko-srijemske županije Legalizacija farmi na području Vukovarsko-srijemske županije
Legalizacija farmi na području Vukovarsko-srijemske županije

U organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskog prostora u Vunkovcima je danas održan skup na temu legalizacije stočarskih objekata na području Vukovarsko-srijemske županije. Sudjelovali su čelnici županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Hrvatske poljoprivredne agencije, predstavnici općina Nijemci, Nuštar, Privlaka i Bošnjaci, predstavnici Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, ovlašeni arhitekti, inženjeri geodezije, predstavnici projektnih ureda, predstavnici HZPSS-a, te predsjednici udruga proizvođača svinja i goveda.

Skup je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskog prostora Andrija Matić, zahvalivši na odličnom odazivu sudionika. U kratkom uvodu osvrnuo se na nedavno objavljen natječaj za sredstva iz IPARD programa, kao i iz drugih EU i međunarodnih projekata. Unatoč mogućnostima ostvarenja velikih iznosa bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova, za mnoge stočare veliku zapreku predstavlja nedostatak valjane dokumentacije za postojeće farme, odnosno potrebite dozvole. Činjenica je da od gotovo tri tisuće gospodarstava na Vukovarsko-srijemskoj županiji koja se bave uzgojem i držanjem životinja zanemarivo mali broj gospodarstava posjeduje građevinsku dozvolu.

Istina je da do nje nije baš lako i jednostavno doći – treba se uklopiti u postojeći prostorni plan općine ili grada, imati optimalan broj uvjetnih grla, dobiti vodopravnu, veterinarsko-zdravstvenu suglasnost, zadovoljiti ostale uvjete postojećih zakonskih propisa vezanih uz izgradnju farme, tu su i geodetske podloge, arhitektonske snimke, usluge projektnog ureda,… Sve to predstavlja trošak i vremena i novca, i to upravo u razdoblju smanjenih prihoda u poljoprivredi. No, činjenica je i da bez tog uvjeta nije moguće doći do bespovratnih sredstava, koja bi u velikoj mjeri unaprijedila poslovanje farme i povećala njenu konkurentnost.

Svjesni važnosti poboljšanja postojećeg stanja na tom području, svi sudionici su svojim aktivnim pristupom pridonijeli uspješnosti ovog skupa. Raspravljalo se o rezultatima ciljanih obilazaka proizvođača mlijeka i mesa provedenih u proteklom razdoblju od strane predstavnika nadležnih institucija. Ti obilasci bili su usmjereni na što učinkovitije ishođenje rješenja o izvedenom stanju, i donijeli su konkretne rezultate. Ipak, na taj način može biti obuhvaćen samo manji broj stočara. Stoga su iz rasprave proizišli i zaključci o nužnosti upoznavanja širokog kruga poljoprivrednika o važnosti i mogućnostima provedbe naknadne legalizacije, čemu ovo zimsko razdoblje upravo i pogoduje, te o nastavku obilaska proizvođača kako bi se u svakoj JLS upoznali s mogućnostima i namjerama oko legalizacije.

Ispis
Vrh