Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Legalizacija farme svinja OPG Grga Ivkić

  • 17. rujna 2009.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj, Prostorno uređenje i graditeljstvo
fullscreen Legalizacija farme svinja OPG Grga Ivkić (1).jpg Legalizacija farme svinja OPG Grga Ivkić (1).jpg
Legalizacija farme svinja OPG Grga Ivkić (1).jpg
fullscreen Legalizacija farme svinja OPG Grga Ivkić (2).jpg Legalizacija farme svinja OPG Grga Ivkić (2).jpg
Legalizacija farme svinja OPG Grga Ivkić (2).jpg

Legalizacija farme svinja bila je tema sastanka održanog 15. rujna 2009. godine u Bošnjacima na OPG-u Grga Ivkić. Sastanku su nazočili predstavnici Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskoga prostora VSŽ, Odjela za koordinaciju projekata Svjetske banke MPRRR, Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša VSŽ, HZPSS-a Županja, HGK ŽK Vukovar, Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, HPA Vinkovci, Općine Bošnjaci, Udruge uzgajivača goveda VSŽ i Udruge svinjogojaca VSŽ.

Na početku sastanka Andrija Matić je izvijestio nazočne kako se radi o pokušaju legalizacije stočarskih objekta, i to na obiteljskoj farmi unutar dvorišta obiteljske kuće Ivkić u Bošnjacima, na dijelu sela koji se zove Jasenovačice, a nalazi se pod Savom. Posebna zahvalu za odaziv upućena je Hrvoju Horvatu iz Odjel za koordinaciju projekta Svjetske banke, MPRRR i Slavenu Aljinoviću, međunarodnom konzultantu iz Zagreba.

Prije rasprave o samoj mogućnosti legalizacije otvorena je rasprava o Projektu «Smanjenje onečišćenja voda Podunavskoga sliva hranjivima koja potječu iz poljoprivrede». Tako je u istoj raspravi navedeno da je cilj postizanje poštovanja regulativa i to zbog postizanja uspješnije proizvodnje.

Potom je otvorena rasprava o konkretnom problemu OPG Ivkić koje usprkos udaljenosti od naselja, i koje je u zoni idealnoj za poljoprivredu pa i u povijesno poljoprivrednoj zoni ne može legalizirati svoju svinjogojsku proizvodnju.

Dogovorene su aktivnosti na pripremi dokumentacije potrebite za sam čin legalizacije. Bitan preduvjet, koji je i ispunjen, je susretljivost i vlasnika farme i svih sudionika u postupku. Nakon legalizacije vlasnik farme bit će u mogućnosti kandidirati dalje investicije na međunarodne fondove.

Sve informacije o mogućnosti legalizacije farmi mogu se dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskoga prostora Vukovarsko-srijemske županije.

Ispis
Vrh