Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Konferencija o vučedolskoj kulturi

  • 08. prosinca 2022.
  • Turizam i kultura
fullscreen Konferencija o vučedolskoj kulturi.jpg Konferencija o vučedolskoj kulturi.jpg
Konferencija o vučedolskoj kulturi.jpg

Prva međunarodna znanstveno-stručna konferencija o vučedolskoj kulturi počela je danas u Muzeju vučedolske kulture nedaleko Vukovara s ciljem predstavljanja rezultata dvadesetogodišnjih sustavnih istraživanja na tome arheološkom lokalitetu.

U radu konferencije koja se pod nazivom "Vučedol/kultura: ishodište i naslijeđe" sudjelovalo je 30 znanstvenika i arheologa iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije, među kojima je i hrvatski arheolog Aleksandar Durman koji je cijeli radni vijek posvetio istraživanju vučedolske kulture, otkrivši brojne vrijedne nalaze iz razdoblja te kulture od oko 3000 godina prije Krista, među kojima i posudu Orion, na lokalitetu u Vinkovcima, za koju je utvrđeno da predstavlja najstariji indoeuropski kalendar.

S obzirom na činjenicu da vučedolska kultura predstavlja jedan od najviših dosega tehnološkog, društvenog i duhovnog razvoja prapovijesnih zajednica na tlu Hrvatske, konferencijom se obuhvatio široki spektar tema. Istraživana je razna problematika vezana uz intenzivni razvoj metalurgije kao visoko-akumulativne djelatnosti te njezin utjecaj na oblikovanje materijalnog i duhovnog aspekta vučedolskih zajednica, visoki standard keramičke produkcije i pirotehnologije, organizacija i arhitektonsko oblikovanje naselja, složeni aspekt religioznog života, problemi kronologije, bioarheološke i druge teme.

Konferencija je održana u organizaciji Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Gradskog muzeja Vukovar i Muzeja vučedolske kulture.

Ispred Vukovarsko – srijemske županije konferenciji su nazočile Anamaria Mišić i Ana Lovrenščak.

Ispis
Vrh