Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Predsjedanje Vijećem EU jedan je od složenijih međunarodnih projekata

  • 18. lipnja 2019.
  • Ured župana
fullscreen Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Predsjedanje Vijećem EU jedan je od složenijih međunarodnih projekata (1) Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Predsjedanje Vijećem EU jedan je od složenijih međunarodnih projekata (1)
Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Predsjedanje Vijećem EU jedan je od složenijih međunarodnih projekata (1)
fullscreen Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Predsjedanje Vijećem EU jedan je od složenijih međunarodnih projekata (2) Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Predsjedanje Vijećem EU jedan je od složenijih međunarodnih projekata (2)
Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Predsjedanje Vijećem EU jedan je od složenijih međunarodnih projekata (2)
fullscreen Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Predsjedanje Vijećem EU jedan je od složenijih međunarodnih projekata (3) Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Predsjedanje Vijećem EU jedan je od složenijih međunarodnih projekata (3)
Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija: Predsjedanje Vijećem EU jedan je od složenijih međunarodnih projekata (3)

Uprvoj polovici 2020. godine Republika Hrvatska predsjedat će Vijećem EU, čime će dobiti priliku odrediti dugoročne ciljeve i glavna pitanja koje će Vijeće rješavati u tom razdoblju.

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je danas u Zagrebu, a u njenom radu u ime Vukovarsko-srijemske županije sudjelovao je zamjenik župana Damir Barna. Tematski fokus sjednice bio je na sudjelovanju županija u aktivnostima predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU. 

Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine predstavlja jedan od složenijih međunarodnih projekata. Pripreme su započele krajem 2016. godine, a obuhvaćaju tehnički i sadržajni aspekt kojeg hrvatski predstavnici prate od tada.Upravo su pripreme i analize iskustava država prethodnih predsjedateljica bile temelj za izradu modela i strukture hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova potvrđeno je da će Hrvatskoj zajednici županija biti dodijeljena aktivna uloga u ovom procesu.

Prikazano u brojevima, za vrijeme predsjedanja bit će održano 160 sastanaka, od kojih 50 izvan Zagreba, raspoređenih po svim županijama. Procjenjuje se da će kroz Hrvatsku proći 25 000 delegata, od kojih su i dva summita šefova država, 12 ministarskih vijeća i 7 ministarskih konferencija. Uspješno predsjedanje mjeri se brojem ispunjenih ciljeva, ali i brojem pokrenutih inicijativa, objašnjava Gordan Markotić, načelnik Sektora predsjedavanja RH Vijećem EU 2020. pri Ministarstvu vanjskih poslova.

„Zahvaljujući intenzivnoj suradnji Vlade Republike Hrvatske i lokalne i regionalne samouprave u posljednje dvije godine, stručnjaci iz razvojnih agencija uključeni su u planiranje iduće financijske perspektive, kroz prijenos poslova ureda državne uprave pokazali smo da smo spremni biti nosioci reforme javne uprave, a učinkovitijom raspodjelom statističkih regija u budućnosti očekujemo još veću efikasnost u povlačenju sredstava Europske unije. Uključivanje županija u aktivnosti predsjedanja doprinijet će definiranju ciljeva i pitanja koja je potrebno rješavati, uzimajući u obzir povratnu informaciju od građana, kojoj je lokalna i regionalna samouprava najbliža“, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

U sklopu Izvršnog odbora održano je i predstavljanje projekta „Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo“, Instituta za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama, kojim se promovira usklađivanje privatnog i poslovnog života zaposlenih roditelja te uravnotežen odnos muškaraca i žena na tržištu rada. Predsjednica Instituta je Dijana Kobas Dešković, javnosti poznata kao začetnica MAMFORCE metode. Projekt „Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo“provodi se na području cijele Hrvatske, a cilj je pomoći županijama da razviju odgovorne prakse upravljanja, postanu poslodavci izbora i budu dobar primjer drugima uz dodatne pozitivne učinke za razvoj županija.

Ispis
Vrh