Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

IPARD nepovratna sredstva Mjera 101 i 302.6: Ulaganja u obnovljive izvore energije (Bioplinske elektrane)

  • 25. listopada 2011.
  • Energetika, Gospodarstvo

U organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. i firme Global biotec, a u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Erste bankom u Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima održana je radionica pod nazivom IPARD nepovratna sredstva Mjera 101 i 302.6: Ulaganja u obnovljive izvore energije (Bioplinske elektrane).  

IPARD, novi pretpristupni program EU za poljoprivredu i ruralni razvoj za razdoblje od 2007. do 2013. god. nastavlja provedbu svog prethodnika SAPARD-a, u području poboljšanja tržišne efikasnosti i provedbe EU standarda te dodatno proširuje investicijske mogućnosti kroz razvoj ruralne ekonomije i diversifikaciju ekonomskih aktivnosti.

Ciljevi IPARD programa razvijeni su u skladu s rezultatom analize trenutne situacije u Hrvatskoj, ali i u skladu s relevantnim EU propisima. Osim hidroelektrana, najveći doprinos udjelu obnovljivih izvora energije u najbližoj budućnosti očekuje se upravo od biomase, odnosno biogoriva. Obnovljivi izvori energije doprinose povećanju biološke i okolišne raznolikosti, zaštiti tla i voda, te omogućavaju učinkovitije gospodarenje otpadom.

Povećanje korištenja biomase zadano je u strateškim aktivnostima Nacionalne šumarske politike i strategije. Jedan od prioriteta strategije je i korištenje organskog otpada iz poljoprivrede i šumarstva kao primarnog izvora grijanja. Na taj se način mogu poticati domaća industrija i stvarati nova radna mjesta, istodobno doprinoseći razvoju ruralnih područja.

Većina tvrtki koje djeluju na području bioplinskih postrojenja bazirane su samo na većim postrojenjima i poljoprivrednici su im prvenstveno ciljani dobavljači supstrata, a ne investitori, odnosno glavni partneri. Činjenica je da je ulaganje poljoprivrednika u, uvjetno rečeno, mala bioplinska postrojenja isplativo samo po sebi, a uz IPARD i povoljne kredite za kandidate za IPARD sredstva postaje iznimno isplativo, sigurno ulaganje, gotovo bez rizika.

Ova radionica pružila je uvid u mogućnosti financiranja malih elektrana i kogeneracijskih postrojenja na obiteljskim gospodarstvima, mogućnosti dobivanja bespovratnih sredstava iz programa IPARD te potencijalne tehnologije za bioplinska postrojenja, što će doprinijeti provedbi projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, sudjelovanju u EU projektima te ojačavanju sposobnosti samofinanciranja.

Radionici je prisustvovalo preko 30 zainteresiranih sudionika.

Ispis
Vrh