Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Gotova žetva

  • 21. srpnja 2010.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Gotova žetva Gotova žetva
Gotova žetva

Žetva je do blagdana Svetoga Ilije bila gotova na cijelom prostoru Vukovarsko-srijemske županije.

Usprkos opravdane bojazni zbog dvaju poplava, najave katastrofalne godine nisu se obistinile. Naime, prinosi i kakvoća uroda su iznad očekivanja, iako su na dijelu poljoprivrednih površina ovršene uistinu minimalne količine.

PROSJEČNI PRINOSI ULJANE REPICE, JEČMA I PŠENICE

NA PODRUČJU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE PO OKONČANJU ŽETVE 2010.

Prosječni prinosi uljane repice, ječma i pšenice po informacijama 16 organizatora su vrlo različiti, i na njih su vrlo značajno utjecale prekomjerne padaline.

  • Prinosi uljane repice su od 0,5 pa do 3 tone po hektaru i manji su od trogodišnjega prosjeka na Vukovarsko-srijemskoj županiji koji iznosi 2,8 tona po hektaru. Samo kod jednog organizatora prosječni prinosi iznose 3 tone po hektaru i veći su od trogodišnjega prinosa.
  • Prinos ječma je od 1,5 do 5,58 tona po hektaru i kod 7 organizatora je manji od trogodišnjega prosjeka na Vukovarsko-srijemskoj županiji koji iznosi 4,23 tona po hektaru. Kod 5 organizatora prinosi su isti ili veći od prosječnoga trogodišnjeg prinosa.
  • Prinos pšenice je od 3,8 do 6,5 tona po hektaru i na koncu žetve je kod 8 organizatora je manji od trogodišnjega prosjeka na Vukovarsko-srijemskoj županiji koji iznosi 5,05 tona po hektaru. Kod 8 organizatora prinos pšenice je isti ili veći od prosječnoga trogodišnjeg prinosa.

 

KAKVOĆA PŠENIČNOGA ZRNA

NA PODRUČJU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE, ŽETVA 2010. GODINE

Prosječni parametri kakvoće pšeničnoga zrna (po podatcima s 25 otkupnih mjesta) su podjednaki na cijelom prostoru županije i u pravilu su u granicama standardne kakvoće, osim primjesa koje su značajno povećane zbog brojnosti šturih zrna, a što je posljedica prekomjernih padalina.

  • Prosječna vlaga zrna, čija standardna vrijednost ne smije prijeći 13 %, na samo na jednom otkupnom mjestu je iznad 13 %, (raspon od 11,63 % do 13,67 %), a njen prosječan postotak kod svih kontroliranih mjesta je 12,40 %.
  • Prosječan sadržaj primjesa, čija standardna vrijednost ne smije prijeći 2 %, na svim otkupnim mjestima je značajno iznad standarda i iznosi 8,54 % (raspon od 6,60 % do 10,91 %), i uvijek je uzrok tome brojnost šturih zrna.
  • Prosječna hektolitarska težina, čija standardna vrijednost je najmanje 76, iznosi 76,11. Na 10 otkupnih mjesta je ispod te vrijednosti, a na 15 iznad standardnih vrijednosti (raspon od 74,33 do 79,16).

Prosječne vrijednosti parametara za protein su u standardu, dok su prosječne vrijednosti parametara za gluten izvan standarda.

Ispis
Vrh