Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Goran Pauk ponovno izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija

  • 25. studenog 2019.
  • Ostalo
fullscreen Goran Pauk ponovno izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija (1).jpeg Goran Pauk ponovno izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija (1).jpeg
Goran Pauk ponovno izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija (1).jpeg
fullscreen Goran Pauk ponovno izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija (2).jpeg Goran Pauk ponovno izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija (2).jpeg
Goran Pauk ponovno izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija (2).jpeg
fullscreen Goran Pauk ponovno izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija (3).jpeg Goran Pauk ponovno izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija (3).jpeg
Goran Pauk ponovno izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija (3).jpeg
fullscreen Goran Pauk ponovno izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija (4).jpeg Goran Pauk ponovno izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija (4).jpeg
Goran Pauk ponovno izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija (4).jpeg

Funkciju predsjednika Hrvatske zajednice županija u novom dvogodišnjem mandatu obnašat će ponovno župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, odlučeno je na izbornoj sjednici Skupštine Hrvatske zajednice županija održanoj u Zagrebu. Za potpredsjednika Zajednice odabran je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

„Reforma javne uprave kojom se poslovi ureda državne uprave povjeravaju županijama bila je u fokusu našeg rada posljednje tri godine. Održan je niz radnih sastanaka s ministrom uprave Ivanom Malenicom i ministrom financija Zdravkom Marićem u želji da se preuzimanje poslova što bolje pripremi te da u potpunosti ostvari ciljeve racionalizacije i optimizacije“, ističe predsjednik Pauk.

Rad sjednice podržao je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s ministrom uprave Ivanom Malenicom. “U protekle tri godine ostvarili smo svojevrsnu sinergiju između Vlade RH i županija na razini koja do sada nije bila praksa. Ministar Malenica je obišao županije i detaljno razgovarao s vama, radeći na jednakom razvoju svih dijelova zemlje bez obzira na političke opcije. Kroz praksu susreta članova Vlade i župana svakih šest mjeseci dobivamo razrađenu politiku prisutnosti Vlade diljem Hrvatske i vjerujem da smo uspostavili standard od kojeg nećemo odstupati u budućnosti“, rekao je premijer Plenković.

Najavio je sljedeći sastanak u prosinu u Koprivnici, sastanak Savjeta za Slavoniju u Vukovaru te sjednicu Vlade u Krapinsko-zagorskoj županiji. Istaknuo je važnost županija u procesu reforme javne uprave na kojoj se radi više od tri godine. Podsjećamo, od 1. siječanja 2020. više od dvjesto poslova koje su do sada obavljali uredi državne uprave povjeravaju se županijama.

„Radi se o opsežnoj reformi za koju je bilo potrebno izmijeniti više od 65 zakona kako bi preko dvjesto poslova mogle obavljati županijske administracije. Decentralizacija je proces koji nikada ne prestaje, a cilj joj je efikasna javna uprava“, istaknuo je ministar Malenica.

Osim intenzivnog rada na fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji, Hrvatska zajednica županija aktivna je i u međunarodnoj suradnji. Ove je godine izaslanstvo župana i njihovih zamjena posjetilo Hrvate u Vojvodini, održan je i 9. forum hrvatskih i poljskih regija, a nastavljen je i aktivan rad u Europskom odboru regija te Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

„Decentralizacija je stalan proces koji u svome fokusu uvijek ima građane i zbog toga nastavljamo raditi  na svemu za što se zalažemo više od 16 godina, a vjerujem da će se pozitivni učinci reforme za građane osjetiti već u prvoj polovici godine“, zaključio je Pauk.

Izbornoj sjednici Skupštine Hrvatske zajednice županija nazočio je i župan Vukovarsko - srijemske županije Božo Galić.

Ispis
Vrh