Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Edukacija policijskih djelatnika za dionike u turizmu, u cilju unaprjeđenja stanja sigurnosti tijekom turističke sezone

  • 09. kolovoza 2022.
fullscreen Edukacija policijskih djelatnika za dionike u turizmu.jpg Edukacija policijskih djelatnika za dionike u turizmu.jpg
Edukacija policijskih djelatnika za dionike u turizmu.jpg
Izvor/Foto: PU vukovarsko-srijemska

Na poziv Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u Maloj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije održali edukaciju turističkih djelatnika, predstavnika ugostiteljskih objekata za smještaj (kuća za odmor) i turističkih zajednica.

Policija, predstavnici regionalne, područne i lokalne samouprave za turizam i djelatnici u turizmu nastavljaju suradnju i aktivan rad u cilju unaprjeđenja stanja sigurnosti, poglavito tijekom turističke sezone.


Proteklih godina sve se više pažnje posvećuje turizmu u kontinentalnom dijelu zemlje, posebice Slavoniji, a policija prepoznaje i vrednuje sve članove zajednice pa tako i turističke djelatnike, ugostitelje, vlasnike kuća za odmor i druge osobe kao dobre partnere u prevenciji kaznenih djela i prekršaja, odnosno očuvanju povoljnog stanja sigurnosti.

Održavanje i unaprjeđenje slike o sigurnoj destinaciji nije posao samo policije već i svih onih koji su u kontaktu s turistima za vrijeme njihova boravka na našem području. Upravo zato velik značaj imaju preventivne aktivnosti koje mogu poduzeti svi subjekti koji pružaju usluge u turizmu, kako bi što bolje zaštitili svoje goste od neželjenih posljedica.

Tom prilikom su policijski službenici iz Policijske postaje Vinkovci argumentirali povoljno stanje sigurnosti kriminaliteta i javnog reda i mira na postajnom području, dok su policijske službenice za prevenciju informirale i savjetovale okupljene o samozaštitnom ponašanju, važnosti prepoznavanja pojavnih oblika i načina izvršenja kaznenih djela, kao i suradnje i komunikacije s policijom, te ulozi pružatelja usluga smještaja u podizanju osjećaja sigurnosti građana i posjetitelja grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

U svom izlaganju policijske službenice za prevenciju usredotočile su se na samozaštitne mjere za sprječavanje imovinskog kriminaliteta s obzirom da krađe i provalne krađe čine četvrtinu ukupnog broja evidentiranih kaznenih djela na području PU vukovarsko-srijemske. Također su ukazale na pojavne oblike kriminaliteta na štetu djece i maloljetnika u cilju sprječavanja moguće pojave spolnog iskorištavanja djece na plažama i bazenima, ali i načinima postupanja kod uočavanja sumnjivih ponašanja i osoba, kao i u slučajevima opasnosti od sumnjivih predmeta.

Zaključak sudionika je kako je turizam za Hrvatsku ali i Vukovarsko-srijemsku županiju od izuzetnog značaja, a stanje sigurnosti ovisi i o percepciji građana i gostiju, stoga je zadaća svih nas, institucija, službi i pružatelja usluga, da strateškim planiranjem, efikasnošću i podizanjem svijesti pozitivno utječemo na tu percepciju.

Ispis
Vrh