Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Dunavska strategija

  • 12. siječnja 2010.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj, Priroda i zaštita okoliša, Gospodarstvo

Zagreb - U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija održan je inicijalni sastanak Radne skupine za Dunavsku strategiju. Sastanak je vodio Davor Vidiš, ravnatelj Uprave za susjedne zemlje i Jugoistočnu Europu, a koji je prisutne ukratko informirao o „Strategiji EU za dunavsku regiju“ za čiju izradu je Europska komisija dobila mandat od Europskog vijeća.

Europska komisija već je odredila četiri stupa buduće Dunavske strategije:

1. prometno povezivanje

2. zaštita okoliša (prevencija rizika, poplave, zagađivanje)

3. socijalno−ekonomski aspekt, razvoj ljudskih i institucionalnih potencijala,

4. dobro upravljanje (sigurnosna pitanja, korupcija)

Republika Hrvatska treba u drugoj polovici siječnja Europskoj komisiji dostaviti svoja stajališta glede Dunavske strategije i prijedloge projektne suradnje, stoga su Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija dostavile svoje prioritete suradnje sukladno Županijskim razvojnim strategijama i prioritetima NUTS II regije te prijedloge projekata koji bi se trebali uvrstiti na indikativnu listu projekata koja će biti prilog hrvatskog „Position paper –a“ odnosno hrvatskih stajališta i područja suradnje.

U prvoj polovici 2010. godine održati će se niz konferencija i radnih sastanaka na razini EU, za prikupljanje mišljenja zemalja dunavske regije za izradu EU Dunavske strategije. Ista se trebaju dostaviti EK do 29. lipnja, na sam Dan Dunava, nakon čega Europskoj komisiji preostaje druga polovica godine da izradi dokument, a koji se treba usvojiti u prvoj polovici 2011. godine, za vrijeme predsjedanja Mađarske Europskom unijom. Izrada ove strategije imati će veliki značaj za razvoj Vukovarsko-srijemske županije i Podunavlja u cijelosti.

Ispis
Vrh