Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Dunav Soja Dan polja održive proizvodnje soje

  • 02. srpnja 2018.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Dunav Soja Dan polja održive proizvodnje soje Dunav Soja Dan polja održive proizvodnje soje
Dunav Soja Dan polja održive proizvodnje soje

Na pokušalištu Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku u Tenji  se održao 1. Dan polja Dunav Soja u Hrvatskoj te se ujedno obilježilo i 140 godina proizvodnje soje u Europi.

Dan polja je otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je tom prilikom istaknuo kako Republika Hrvatska ima značajne potencijale za proizvodnju soje, a poglavito je važan domaći sortiment soje visokih agronomskih vrijednosti koji nije genetski modificiran.

Nakon pozdravnih riječi prezentirano je ukupno 27 sorata soje, uglavnom domaćeg sjemena, čija proizvodnja iz godine u godinu raste u našoj zemlji i trenutno je zasijano oko 84.000 ha. Prezentirani su sortni i herbicidni pokusi te pokus ishrane bilja.

Ispred Vukovarsko - srijemske županije ovom događaju su prisustvovali pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić te stručni suradnik u Upravnom odjelu za poljoprivredu i infrastrukturu Stjepan Đukić te ispred Agro-klastera d.o.o. Nikola Ilić.

Organizatori 1. Dana polja  Dunav Soja su bili Udruženje Dunav Soja, Poljoprivredni institut Osijek, Poljoprivredni fakultet u Osijeku te tvrtka Seges.

Potvrđeno je da je proizvodnja, a poglavito prerada GMO free soje najperspektivnija ratarska proizvodnja i da struka snažno zagovara domaću preradu soje jer je ona presudno važna u proizvodnji kako ljudske tako i životinjske hrane, a proizvodi označeni s GMP free lakše su utrživi i postižu cijenu veću i do 100 € po toni.

Ispis
Vrh