Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Dekanić nazočio sastanku slavonskih župana sa hrvatskim europarlamentarcima

  • 11. listopada 2022.
fullscreen Dekanić nazočio sastanku slavonskih župana sa hrvatskim europarlamentarcima (1).jpg Dekanić nazočio sastanku slavonskih župana sa hrvatskim europarlamentarcima (1).jpg
Dekanić nazočio sastanku slavonskih župana sa hrvatskim europarlamentarcima (1).jpg
fullscreen Dekanić nazočio sastanku slavonskih župana sa hrvatskim europarlamentarcima (2).jpg Dekanić nazočio sastanku slavonskih župana sa hrvatskim europarlamentarcima (2).jpg
Dekanić nazočio sastanku slavonskih župana sa hrvatskim europarlamentarcima (2).jpg
fullscreen Dekanić nazočio sastanku slavonskih župana sa hrvatskim europarlamentarcima (3).jpg Dekanić nazočio sastanku slavonskih župana sa hrvatskim europarlamentarcima (3).jpg
Dekanić nazočio sastanku slavonskih župana sa hrvatskim europarlamentarcima (3).jpg
fullscreen Dekanić nazočio sastanku slavonskih župana sa hrvatskim europarlamentarcima (4).jpg Dekanić nazočio sastanku slavonskih župana sa hrvatskim europarlamentarcima (4).jpg
Dekanić nazočio sastanku slavonskih župana sa hrvatskim europarlamentarcima (4).jpg
fullscreen Dekanić nazočio sastanku slavonskih župana sa hrvatskim europarlamentarcima (5).jpg Dekanić nazočio sastanku slavonskih župana sa hrvatskim europarlamentarcima (5).jpg
Dekanić nazočio sastanku slavonskih župana sa hrvatskim europarlamentarcima (5).jpg

U sklopu Europskog tjedna regija župan Vukovarsko – srijemske županije, Damir Dekanić nazočio je danas sastanku župana s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu.  Tom prigodom je skrenuo pozornost zastupnicima na teme koje su našoj županiji prioritet, a prvenstveno su to demografija, energetika, šumarstvo i poljoprivreda.

-Često smo nezadovoljni što liječimo posljedice, a bio bih puno sretniji da ih zapravo preveniramo te smatram da nam vi kao zastupnici u tome možete pomoći – istaknuo je župan Dekanić.

Naime, smatra međusobna komunikacija na relaciji Bruxelles -županije  trebala bi biti intenzivnija. U Vukovarsko- srijemskoj županiji dominantna je tema demografija zbog velikog odlijeva stanovnika s toga područja, a ukoliko se nastave demografski takvi trendovi vrlo skoro nećemo imati o kome brinuti - ne samo u Vukovarsko -srijemskoj županiji nego i u cijeloj Slavoniji – upozorio je.

Usto, ono što je prioritet je bolje i učinkovitije iskorištavanje energetskih, kao i resursa na području šumarstva i poljoprivrede.

-Želimo to pospješiti i tražimo pomoć te smo spremni na suradnju, ali i otvoreni za sve svježe, nove ideje kao i sve informacije koje EU parlamentarci imaju kako bi se Slavonija othrvala odlasku mladih – naglasio je Dekanić i ponovio kako se u budućnosti nada puno intenzivnijoj i konkretnijoj suradnji.

Hrvatski europarlamentarci smatraju da međusobna suradnja ide u dobrom smjeru kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.

-Riječ je o cijelom nizu projekata sa područja energetike, sigurnosti, digitalizacije, no ono što je potrebno je brzina reakcije -smatra Karlo Ressler zastupnik u Europskom Parlamentu.

Naime, kaže, tempo je taj koji će se mjeriti i po čemu će se procjenjivati uspješnost Hrvatske kako u EU tako i generalno, posebice kada je riječ o digitalnoj i zelenoj transformaciji koja nas čeka u budućem razdoblju.

-Svih pet slavonskih županija uistinu imaju odlične potencijale kako za digitalnu transformaciju, s cijelim nizom dobrih, pozitivnih primjera kao i za zelenu transformaciju – istaknuo je.

Pojasnio je i kako razumije da kada je zelena transformacija u pitanju turizam u Slavoniji ne može biti kao onaj na Jadranu, ali da može biti uspješna komplementarna grana.

-Za poljoprivredu i u tom smislu zelenu tranziciju,  osigurano je oko 9 milijardi eura, koje doduše nisu sve namijenjene Hrvatskoj nego za sve države članice koje kasne u tranziciji, ključna je brzina jer će postojati jaka konkurencija među onima koji žele europska sredstva – poručio je Ressler.

Dodao je i kako se očekuje da Hrvatska od siječnja slijedeće godine postane članica Schengena i da više granične kontrole ne postoje na kopnenim prijelazima, dok se za avio prijevoz taj datum pomiče na prvo proljetno mijenjanje vremena jer se tako reguliraju gate-ovi na aerodromima.

Inače na sastanku s županima su sudjelovali svi hrvatski europarlamentarci osim Mislava Kolakušića i Ivana Vilibora Sinčića, dok se slavonskim županima na sastanku pridružio i župan Dubrovačko -neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Ispis
Vrh