Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Borovo d.d. obilježilo 80 godina postojanja

  • 07. lipnja 2011.
  • Ured župana, Hrvatski branitelji

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim radnicima Borova d. d. u Domovinskom ratu, a potom i svečanom sjednicom Nadzornog odbora te promocijom fotomonografije 80 godina Borova , jučer je u tvrtci Borovo obilježeno 80 godina od početka proizvodnje obuće, koju je 1931. pokrenuo poznati češki industrijalac Bata.

Do srpske agresije na Hrvatsku 1991. Borovo je po veličini bilo druga tvrtka u Hrvatskoj, koja je zapošljavala 22.000 radnika i proizvodila  22 milijuna pari obuće godišnje.

Premda je s danas uposlenih 1.150 radnika (700 u Borovu naselju, a ostalo u trgovačkoj mreži širom Hrvatske) po kapacitetima tek četiri posto onoga što je nekad bio, ponovno je renomirani veliki hrvatski proizvođač ne samo obuće nego i gumeno-tehničke robe te drugih proizvoda, istaknuo je Mirko Čavara, glavni direktor Borova.
Uprava Borova ima viziju u budućnosti ostvarivati održivu konkurentnu proizvodnju te biti gospodarski oslonac lokalnoj i široj zajednici upravo onako kako je to i započeto u davnim godinama njegova osnivanja. A da bi to ostvarili i bili oslonac za približno tisuću zaposlenih radnika, u tome im, više nego do sada, mora pomoći i ukupna društvena zajednica.

Čavara je izrazio nadu da će, napokon, ove godine početi i proces privatizacije Borova d. d. tako da njegovi vlasnici kroz dioničarstvo, koje se temelji na popustima, postanu sadašnji i bivši radnici, a tvrtka ostane jedinstvena cjelina.

Ukupan iznos ulaganja u Borovo u proteklih pet godina iznosi gotovo 140 milijuna kuna.

Obilježavanju je nazočio vukovarsko srijemski župan Božo Galić, sa svojim zamjenikom Željkom Cirbom i predstojnikom Ureda župana Marinkom Beljom.

Ispis
Vrh