Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Predstavljena digitalna inačica didaktičke igre – Putovima zavičaja

  • 01. listopada 2020.
fullscreen Putevima zavičaja Putevima zavičaja
Putevima zavičaja
fullscreen Putevima zavičaja (1).jpg Putevima zavičaja (1).jpg
Putevima zavičaja (1).jpg
fullscreen Putevima zavičaja (2).jpg Putevima zavičaja (2).jpg
Putevima zavičaja (2).jpg
fullscreen Putevima zavičaja (3).jpg Putevima zavičaja (3).jpg
Putevima zavičaja (3).jpg
fullscreen Putevima zavičaja (4).jpg Putevima zavičaja (4).jpg
Putevima zavičaja (4).jpg

Povodom obilježavanja kulturne manifestacije „Dani europske baštine“ Državni Arhiv u Vukovaru i Vukovarsko -srijemska županija u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar predstavili su  javnosti digitalnu inačicu didaktičke igre Putovima zavičaja.

Igru je u kontekstu razvoja programa arhivske pedagogije, osmislio i u formi tiskanog didaktičkog i nastavnog pomagala, uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, izradio Državni arhiv u Vukovaru 2018. godine.

Daljnji razvoj projekta je potom financijski podržan i od strane Vukovarsko-srijemske županije. Ona je u njemu prepoznala kvalitetan i nadasve koristan model usvajanja znanja o zavičajnoj prošlosti, ali i mogućnost vlastite kulturne promidžbe. S obzirom na porast interesa i potražnje za igrom, kako među profesorima i nastavnicima povijesti u osnovnim i srednjim školama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, tako i među pripadnicima AKM zajednice u Republici Hrvatskoj te brojnim zaljubljenicima u prošlost slavonsko-srijemskog prostora, razvila se, s vremenom potreba, za njenom većom dostupnošću. U tom se smislu, temeljem prijedloga i financijske podrške Vukovarsko -srijemske županije pristupilo njenoj izradi i predstavljanju i u digitalnoj inačici.

Svrha je igre da njeni sudionici na dinamičan, zabavan i interaktivan način usvajaju znanja o istaknutim pojedincima te društveno - političkim, gospodarskim, kulturnim, vjerskim i brojnim drugim motrištima županijske povijesti, odnosno znanja o kulturnoj baštini naše županije, kao bitnoj sastavnici njenog identiteta.

Igru su predstavili pročelnica UO za turizam i kulturu Marija Budimir i ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez.

-„ U vrijeme pandemije koronavirusa, kada su svi orijentirani na nešto digitalno, shvatili smo kako neke stvari koje smo kao djeca fizički imali u ruci moramo digitalizirati. Upravo ova naša igrica Putovima zavičaja je zaživjela i dobili smo je u on-line verziji. Napravili smo je na zanimljiv način i vjerujemo da ovim putem možemo našim stanovnicima i učenicima, sve sadržaje o kulturi, povijesti i znamenitim ličnostima približiti na puno zanimljiviji način.“ – rekla je pročelnica Budimir.

Didaktička igra namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, sa ciljem da se na zabavan način upoznaju sa zavičajnom prošlošću Vukovarsko-srijemske županije. Ova je igra najsličnija društvenoj igri Čovječe, ne ljuti se, s tim da je u ovom slučaju podloga karta Vukovarsko-srijemske županije.

Ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez je pojasnio kako igra sadrži 160 pitanja s odgovorima. Igra se na igraćoj ploči koja je u obliku Vukovarsko-srijemske županije i ima u pozadini stari povijesni dokument pa se stječe dojam kako se radi o kakvoj staroj mapi. Igra na vrlo zanimljiv način približava povijest naše županije, a u digitalnoj verziji biti će puno dostupnija. 

 

Igru možete preuzeti OVDJE!

Ispis
Vrh