Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

9. Nacionalna šunkijada

  • 16. rujna 2021.
  • Ostalo
fullscreen 9. Nacionalna šunkijada, Stari Mikanovci (1).jpg 9. Nacionalna šunkijada, Stari Mikanovci (1).jpg
9. Nacionalna šunkijada, Stari Mikanovci (1).jpg
fullscreen 9. Nacionalna šunkijada, Stari Mikanovci (3).jpg 9. Nacionalna šunkijada, Stari Mikanovci (3).jpg
9. Nacionalna šunkijada, Stari Mikanovci (3).jpg
fullscreen 9. Nacionalna šunkijada, Stari Mikanovci (4).jpg 9. Nacionalna šunkijada, Stari Mikanovci (4).jpg
9. Nacionalna šunkijada, Stari Mikanovci (4).jpg
fullscreen 9. Nacionalna šunkijada, Stari Mikanovci (5).jpg 9. Nacionalna šunkijada, Stari Mikanovci (5).jpg
9. Nacionalna šunkijada, Stari Mikanovci (5).jpg

Manifestacija pod nazivom „Nacionalna šunkijada“ održana je po deveti put u Starim Mikanovcima pod pokroviteljstvom općine Stari Mikanovci i Vukovarsko-srijemske županije. Šunkijada je izrasla iz tradicionalnog običaja svinjokolje i vještine proizvodnje vrhunskih slavonskih suhomesnatih proizvoda.

Ciljevi manifestacije su promoviranje slavonske domaće šunke kao slavonskog suhomesnatog specijaliteta s tendencijom povećanja prodaje i proizvodnje na tradicionalan domaći način, utvrđivanje standardnih vrijednosti šunke karakterističnih za slavonsku šunku, priprema postupka za zaštitu oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla te edukacija proizvođača.

Manifestacija se provodi u dva dijela. Prvi dio manifestacije je ocjenjivanje prijavljenih uzoraka šunke, a drugi dio je svečana dodjela priznanja proizvođačima šunki. Na ovogodišnje ocjenjivanje prijavljeno je ukupno 19 uzoraka šunki iz tri slavonske županije od kojih je 9 od autohtone crne slavonske svinje i 10 uzoraka od plemenitih pasmina svinja i njihovih križanaca.

Povjerenstvo za ocjenjivanje činili su predsjednik povjerenstva prof.dr.sc. Đuro Senčić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek te članovi doc.dr.sc. Danijela Samac, doc.dr.sc., Mario Škrivanko, dr.vet.med. Marko Novoselac i dr.vet.med. Hrvoje Krajina. Povjerenstvo je ocjenjivalo vanjski izgled šunke, izgled presjeka,miris, konzistenciju i okus. U kategoriji „Slavonska domaća šunka od plemenitih pasmina svinja i njihovih križanaca“ šampion je Ivan Bionda iz Starih Mikanovaca, a u kategoriji „Slavonska domaća šunka od crne slavonske svinje“ šampion je OPG Ivica Bošnjaković iz Piškorevaca.

U svoje ime i ime ministrice poljoprivrede Marije Vučković, nazočne je pozdravio i obratio se prigodnim riječima ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, a u ime  župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića, obratio se direktor Agro-klastera, Zdenko Podolar.

Ispis
Vrh