Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

9.Festival DORF 2015. – Počinje uvodni dio

  • 09. ožujka 2015.

Festival dokumentarnog rock filma – DORF održava se ove godine 12-15.3. u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku/Uz projekcije 30 glazbenih dokumentaraca iz 12 zemalja – 9.DORF Intro izložba plakata, promocije knjiga, Re:Volt, skrivene projekcije/ Ponovo program DORF:EDIT, namijenjen mlađima

Deveti festival dokumentarnog rock filma – DORF 2015 održati će se od 12. do 15. ožujka 2015. u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku.

DORF tjedan u Vinkovcima počinje već 9.3. u Centru znanja Vinkovci od 20:00 sati otvaranjem izložbe plakata „Iz privatne kolekcije Kornela Šepera“, projekcijama filmova „Kult Mance“ Velimira Rodića (Hrvatska), te „Lijepa umjetnost zrcaljenja“, autora Tome Bačića i Corrine Enquist (Hrvatska).

Dan poslije, 10.3. u Centru znanja Vinkovci slijedi premijera makedonskog projekta Re:Volt, projekcijom kontroverznog filma uz glazbenu pratnju Dječaka iz Vode. U srijedu, 11.3. projekt će se od 21:00 sati predstaviti i u Kinu Urania u Osijeku.

U međunarodnom programu, od 10 filmova izdvajamo ekskluzivnu europsku premijeru filma „Morphine – Putovanje snova“ autora Marka Shumana iz SAD, o istoimenom kultnom indie-rock bandu. Projekcijom filma 12.3. će se otvoriti ovogodišnji festival, a autor je gost festivala.

Prije projekcije će u ekskluzivnom nastupu pokazati svoje vještine 2 vinkovačka glazbenika – Igor Đeke (Harp Explosion/dirty garage harp) i Mislav Medić (Lil' Bear/human beatbox).

U regionalnoj selekciji biti će prikazano 14 filmova, od kojih izdvajamo projekciju filma „Izgubljeno dugme“ o Goranu Ipi Ivandiću, legendarnom bubnjaru Bijelog dugmeta – autora Renata Tonkovića, Roberta Bubala i Marija Vukadina. Film će biti prikazan 14.3. u Vinkovcima, a autori će biti gosti festivala

U programu Tajna povijest rocka ove godine biti će prikazano 6 filmova, a izdvajamo specijalnu projekciju filma „Maske“ Brankice Drašković (Srbija) - o legendarnom novosadskom glazbeniku, piscu, performeru Slobodanu Tišmi. Radi se o premijeri filma, koji je 2013. godine pobijedio na natječaju KlasikTV i DORF za razvoj scenarija.

U Gradskoj knjižnici Vinkovci biti će organizirane 3 Rockmark promocije knjiga. Monografiju „The Clash“ (Dallas Records, 2014) će 11.3. predstaviti urednik Anđelo Jurkas u društvu Darija Grgića, kritičara i književnika iz Osijeka, a biografiju „Neil Young: San jednog hipija“ (Menart, 2014) će 14.3. predstaviti prevoditeljica Lada Furlan Zaborac. U četvrtak, 12.3. svoju ediciju knjiga i stripova „Bratstvo duša“ (Slušaj najglasnije) će predstaviti Zdenko Franjić, inače dobitnik ovogodišnje DORF nagrade za životno djelo. Razgovore će moderirati Ante Perković. Sve promocije će biti prenošene uživo online streamingom.

Novost ovogodišnjeg programa su 2 skrivene projekcije. U Vinkovcima će tako na nepoznatim lokacijama u centru grada biti prikazani filmovi „Pannonian Challenge“ i „Bising/Noise Indonesia“. Svi zainteresirani mogu preko društvenih mreža otkriti detalje kojima će lakše pronaći projekciju.

U okviru edukativnog programa DORF:EDIT će i ove godine u Vinkovcima biti organizirano predstavljanje filmskih kolektiva iz Hrvatske, projekcija filma „Ljubav ili smrt“ Daniela Kušana, u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom predstavljanje nagrađenih radove sa prošlogodišnje nacionalne smotre dječjeg videostvaralaštva. U okviru projekta EDIT -Comics, uz potporu Zaklade Kultura nova organizirane su besplatne radionice za učenike OŠ Josipa Kozarca.

Ulaznice za programe u Vinkovcima po cijeni od 10 kn možete nabaviti 30 min prije početka, na ulazu. U Osijeku, u Kinu Urania cijena ulaznica je 15 kn. U vukovarskom CineStaru je ulaz na sve projekcije slobodan.

9.Festival dokumentarnog rock filma - DORF 2015 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma 'Rare' iz Vinkovaca.

Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, a program EDIT  Zaklada Kultura nova.

 

www.filmfestivaldorf.com

Ispis
Vrh