Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

6. sjednica Koordinacije zamjenika župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina

  • 18. svibnja 2023.
  • Ured župana
fullscreen 6. sjednica Koordinacije zamjenika župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina.jpg 6. sjednica Koordinacije zamjenika župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina.jpg
6. sjednica Koordinacije zamjenika župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina.jpg

U Daruvaru je održana 6. redovna sjednica Koordinacije zamjenika župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina. Domaćin je bila Bjelovarsko-bilogorska županija, odnosno zamjenica župana iz reda češke nacionalne manjine Tanja Novotny Golubić i zamjenik župana iz reda srpske nacionalne manjine Saša Lukić.

Goste su prigodnim riječima pozdravili župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić te predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Ana-Maria Štruml-Tuček dok su u radnom dijelu aktivno sudjelovali zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek te saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovicsz.

Teme Sjednice obuhvatile su pitanja obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina te analizu izbora za manjinska vijeća i predstavnike koji su održani 7. svibnja. O manjinskom obrazovanju u uvodnom su dijelu izlagali predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, odnosno načelnik Uprave za nacionalne manjine Nandor Čapo i načelnik sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina Milan Vukelić. Nakon toga, zamjenici župana predstavili su kakvo je stanje vezano uz navedenu temu u njihovoj županiji te su razgovarali o postojećim problemima i načinima njihovog rješavanja. Također,  svaki zamjenik župana dao je informacije o rezultatima izbora za Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u svojoj županiji.

Nakon sastanka, svi zajedno posjetili su češki dječji vrtić kao i češku osnovnu školu gdje su ih s radom odgojno-obrazovnih ustanova upoznale ravnateljice institucija.

U ime Vukovarsko-srijemske županije sjednici Koordinacije prisustvovao je zamjenik župana Srđan Jeremić.

Ispis
Vrh