Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

29. dodjela Nagrada hrvatskog glumišta

  • 24. studenog 2021.
  • Turizam i kultura
fullscreen 29. dodjela  Nagrada hrvatskog glumišta (1).jpeg 29. dodjela  Nagrada hrvatskog glumišta (1).jpeg
29. dodjela Nagrada hrvatskog glumišta (1).jpeg
fullscreen 29. dodjela  Nagrada hrvatskog glumišta (2).jpeg 29. dodjela  Nagrada hrvatskog glumišta (2).jpeg
29. dodjela Nagrada hrvatskog glumišta (2).jpeg

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika svečano je u srijedu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijelilo tradicionalne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u 28 kategorija, dok su nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje uručene Ivici Kunčeviću i Ivanki Boljkovac. Kad je drama u pitanju varaždinski HNK trijumfirao je sa čak tri nagrade za izvedbu „Matijaša Grabancijaša dijaka“ Tituša Brezovačkog koja je proglašena najboljom predstavom u cjelini, za režiju je nagrađen Krešimir Dolenčić, a za mlade glumce Dea Presečki. Najboljim glumcem je proglašen Siniša Popović za ulogu Henrika u predstavi „Kad svijeće dogore“, a glumicom Blanka Bart Hajoš kao majka u „Alabami.“ Zrinka Cvitešić je nagrađena za žensku sporednu ulogu, a za mušku Bojan Brajčić. U kategoriji mladih glumaca prepoznat je Eugen Stjepan Višić, dok je, što se opere tiče, splitski HNK osvojio čak tri nagrade – najbolja muška uloga Ljubomir Puškarić, najbolja ženska uloga Kristina Kolar te dirigent Ivo Lipanović. Najboljom operom je proglašena „Tristan i Isolda“ u izvedbi riječkog HNK-a, dok je Balet zagrebačkog HNK-a osvojio šest nagrada. „Ponos i predrasude“ u koreografiji Lea Mujića, najboljeg ovogodišnjeg koreografa, proglašena je najboljom baletnom predstavom. Najbolji baletni plesač je Tomislav Petranović, plesačica Iva Vitić Gameiro, dok je kao mlada balerina nagrađena Anamarija Marković. Nagradu za scenografiju dobio je Stefan Katunarn za „Ponos i predrasude“, najbolja kostimografkinja je Barbara Bourek, najbolju ulogu u radio drami ostvarila je Barbara Prpić dok je Vinko Brešan nagrađen za režiju tv drame. „Miš u toću“ Gradskog kazališta lutaka Split je najbolja lutkarska predstava, najbolji glumac iste kategorije Adam Skendžić, a glumica Buga Marija Šimić. Kao mlada operna pjevačica nagrađena je Josipa Bilić, za dramatizaciju Tomislav Zajec za adaptaciju „Škrca“, a ekipa predstave „Proces Kafka“ Teatra ITD iz Zagreba i Zlatko Vitez nagrađeni su za poseban doprinos.

Dodjelu, koja se tradicionalno održava 24. studenoga u spomen na isti datum 1860. kada je s pozornice Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu glumac Vilim Lesić najavio ulazak hrvatskoga jezika na zagrebačku pozornicu, vodio je glumac Fabijan Pavao Medvešek.

Svečanom programu i dodjeli nagrada nazočila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić-Karlić.

Ispis
Vrh