Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

23. obljetnica zasjede u Mirkovcima

  • 22. srpnja 2014.
  • Hrvatski branitelji

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Mirkovcima obilježena je 23. godišnjica pogibije 12 hrvatskih branitelja koji su 22. srpnja 1991. poginuli u tada okupiranim Mirkovcima na tzv. privlačkom putu. Obilježavanju pogibije su uz obitelji poginulih te njihove  suborce nazočili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

S ciljem uspostave mira i reda 22. srpnja 1991. godine iz Vinkovaca put Mirkovaca krenulo je 80 hrvatskih branitelja. Naišli su na otpor, a u zasjedi koju im je pripremilo domaće pobunjeno stanovništvo u suradnji s JNA i četničkim teroristima poginulo je 12 pripadnika Zbora narodne garde. Prostrijelne rane iz blizine, kako je rekao Ljubo Karaman iz vinkovačke HVIDRA-e, pokazuju da su ranjeni branitelji nemilosrdno smaknuti.

U akciji u Mirkovcima poginuli su hrvatski branitelji Dražen Abramović, Mato Božić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac i Dražen Tomšić.

Ispis
Vrh