Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

20. obljetnica Vojne policije Oružanih snaga

  • 20. kolovoza 2011.
  • Hrvatski branitelji, Ostalo

Povodom obilježavanja 20. Obljetnice ustrojavanja i djelovanja Vojne policije Oružanih snaga RH izaslanstvo Organizacijsko provedbenog odbora svečanosti obilježavanja, predvođeno umirovljenim generalom Matom Laušićem, položilo je danas vijence i upalilo svijeće kod Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav u spomen na sve poginule i umrle pripadnike Vojne policije.

U izaslanstvu su bili Željko Jakobčić i Damir Kozić ispred udruge Vojne policije, ispred odjela Vojne policije pukovnici Mato Matanović i Branko Cvitanović, ispred Pukovnije Vojne policije pukovnik Mate Radoš, bojnik Mile Skukan, satnik Ante Pažin i stožerni narednik Zvonko Lucić, ii Vojne policije HRZ I PZO  natporučnik Franc Filipović, te ratni zapovjednici pukovnici Đuranović i Brcković.

U ime Vukovarsko-srijemske županije vijenac su položili i svijeću zapalili zamjenik župana Željko Cirba i predstojnik Ureda župana Marinko Beljo.

Počast je odana i na grobu ratnog zapovjednika Vojne policije u Vukovaru bojnika Alfreda Hilla, kod središnjeg spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata kao i na Ovčari.

Ratni i poratni načelnik Uprave Vojne policije Mate Laušić naglasio je da su jedinice Vojne policije tijekom Domovinskog rata izvršavale i vojno-policijske i borbene zadaće pri čemu je poginulo 113 pripadnika Vojne policije, njih sedam se još vodi nestalima, a preko 1.500 vojnih policajaca je lakše ili teže ranjeno.

Središnja svečanost obilježavanja 20. obljetnice osnutka Vojne policije uslijedit će 24. kolovoza kada će se u Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ u Zagrebu postrojiti pripadnici ratnih postrojbi Vojne policije te obaviti prikaz današnjeg ustroja i djelovanja Vojne policije s prikazom opreme i sredstava.

Svečanost će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OS RH Ive Josipovića.

Ispis
Vrh