Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

14. međužupanijska smotra GLOBE škola

  • 09. ožujka 2018.
  • Obrazovanje
fullscreen 14. međužupanijska smotra GLOBE škola 14. međužupanijska smotra GLOBE škola
14. međužupanijska smotra GLOBE škola

OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja bila je domaćin međužupanijske smotre GLOBE škola iz Vukovarsko-srijemske županije, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske.

Zamisao o GLOBE znanstveno obrazovnom programu (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) obznanio  je na Dan planeta Zemlje 1994. Američki predsjednik Al Gore.

Pokrenut je na isti dan, godinu dana kasnije, a Hrvatska je bila među prvim zemljama koje su pristupile ostvarivanju tog svjetskog programa, kojim se predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja  u neposrednom okolišu škole.

Mjerenja i opažanja obavljaju se na području atmosfere, vode, tla i pokrova, rezultati se povezuju i upotpunjuju, te se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša i na kraju se unose u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru.

Glavni nositelj je SAD-u Sveučilišna korporacija za atmosferska istraživanja (UCAR), a partneri su NASA, Nacionalna fondacija za znanost, Sveučilište države Colorado UA State Departement. Uključeno je 100 zemalja i 20 000 škola, a u Hrvatskoj je 141 škola.

U Gunji – GLOBE  školi prezentiran je rad škola i njihova mjerenja iz različitih područja, a koja će od njih biti sudionik državne smotre u Čakovcu odlučit će se bodovanjem prema bodovnom pragu.

Svečanu 14. Smotru otvorila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport, mlade i demografiju doc.dr.sc.Jadranka Mustapić-Karlić.

Ispis
Vrh