Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

14. Međunarodna konferencija o akvakulturi s porukom „riba Hrvatske – jedi što vrijedi“

  • 29. ožujka 2023.
fullscreen 14. Međunarodna konferencija o akvakulturi (1).jpg 14. Međunarodna konferencija o akvakulturi (1).jpg
14. Međunarodna konferencija o akvakulturi (1).jpg
fullscreen 14. Međunarodna konferencija o akvakulturi (2).jpg 14. Međunarodna konferencija o akvakulturi (2).jpg
14. Međunarodna konferencija o akvakulturi (2).jpg
fullscreen 14. Međunarodna konferencija o akvakulturi (3).jpg 14. Međunarodna konferencija o akvakulturi (3).jpg
14. Međunarodna konferencija o akvakulturi (3).jpg
fullscreen 14. Međunarodna konferencija o akvakulturi (4).jpg 14. Međunarodna konferencija o akvakulturi (4).jpg
14. Međunarodna konferencija o akvakulturi (4).jpg
fullscreen 14. Međunarodna konferencija o akvakulturi (5).jpg 14. Međunarodna konferencija o akvakulturi (5).jpg
14. Međunarodna konferencija o akvakulturi (5).jpg

Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, Hrvatskim veterinarskim institutom, Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek, Veleučilištem “Lavoslav Ružička” u Vukovaru i Sveučilištem u Dubrovniku, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Vukovarsko – srijemske županije, organizira 14. Međunarodnu konferenciju o akvakulturi, koja se održava 29. - 31. ožujka 2023. u kongresnom centru hotela Lav u Vukovaru.

Konferencija o akvakulturi značajan je susret gospodarstvenika iz sektora akvakulture, znanstvenika, državne administracije i ostalih dionika iz Republike Hrvatske, EU i susjednih zemalja, gdje se u međusobnom dijalogu potiče bolja suradnja kao i sinergija u rješavanju izazova i stvaranja boljih uvjeta za razvoj Sektora.

Ne planirati znači planirati neuspjeh. Upravo ova konferencija o akvakulturi vrlo je važna za sve nas ovdje prisutne, ali i za sve ostale koji su na određen način povezani s njenim razvojem. Na ovakvim skupovima donose se rješenja i zaključci o daljnjem razvoju sektora. Vukovarsko – srijemska županija ima zaista velik potencijal za razvoj akvakulture, a na nama je iskoristiti ga na pravi način“, okupljene je uvodno pozdravio zamjenik župana Franjo Orešković poželjevši svima ugodan boravak i kvalitetno provedeno vrijeme u Vukovaru, ali i cijeloj županiji. 

Konferencija je posvećena prikazu trenutnog stanja i utvrđivanja bitnih strateških, tehnoloških, gospodarskih i znanstvenih spoznaja i rješenja nužnih za uspješan razvoj akvakulture, te raspravama o izazovima s kojima se ovaj značajni gospodarski sektor suočava u poslovanju.

„Ako promatramo akvakulturu, bilježimo iz godine u godinu povećanje zaposlenosti i povećanje proizvodnih kapaciteta i povećanje prihoda. Svi poznati podaci jasno govore koliki je strateški značaj hrvatskog ribarstva za ukupnu hrvatsku poljoprivredu i prehrambenu industriju“, o važnosti sektora akvakulture izvijestio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević istaknuvši kako snažnim ulaganjima žele doći do još boljih rezultata.

Prekidi globalnih opskrbnih lanaca uzrokovanih pandemijom, ratom u Ukrajini, vrtoglavim rastom cijena energije i klimatskim promjenama traže izmjene postojećih strategija i prilagodbu novonastalim okolnostima. Sigurna opskrba hranom i energetska tranzicija postaju prioritet, a učinkovitije iskorištavanje postojećih i budućih sredstava iz raspoloživih alokacija Europskih struktura i investicijskih fondova nikada nije bilo važnije.

Ispis
Vrh