Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Izrada projektno-tehničke dokumentacije Centra za preradu GMO free soje

Izrada projektno-tehničke dokumentacije  Centra za preradu Gmo free soje

Naziv projekta: Izrada projektno-tehničke dokumentacije  Centra za preradu Gmo free soje

Nositelj projekta: Vukovarsko-srijemska županija

Partner na projektu: općina Drenovci

Stručna pomoć pri provedbi projekta: Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije

Upravljačko tijelo: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Posredničko tijelo: Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije

Ukupna vrijednost projekta:  1.402.940,00 kuna

Iznos EU sufinanciranja:  1.192.499,00 kuna

Razdoblje provedbe: 31. prosinca  2020. do 31. prosinca  2021.

O projektu:

Ovim projektom će se izraditi projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju i opremanje prvog Centra za preradu GMO free soje u Republici Hrvatskoj. Trenutno se izrađuje projektno – tehnička dokumentacija te je projekt dostavljen kao prijedlog za financiranje u okviru Mehanizma za oporavak i otpornost.

Centar za preradu GMO free soje predstavlja industrijsko postrojenje koje će se sastojati od prihvatnog dijela soje i dijela s mogućnošću skladištenja ulazne sirovine za petnaestodnevne potrebe. Soja iz prijemnog skladišta transporterima se odvozi na čišćenje, te potom slijedi  usitnjavanje. Planirani objekt se sastoji od skladišnog prostora za sirovinu, prostora za ekstrudiranje i prešanje, prostora za filtriranje, skladišta za ulje i druge gotove proizvode, administrativnih prostora te komunalnih prostora za 10 -15 djelatnika.

Centar će funkcionirati u obliku javno privatnog partnerstva s udjelima Vukovarsko – srijemske županije, Općine Drenovci i proizvođača soje organiziranih u Proizvođačku organizaciju. Ispunjenje očekivanih rezultata  ovoga projekta vrlo izgledno će potaknuti primjenu ovoga modela i na druge sektore poljoprivredne proizvodnje s ciljem uspostave veće dodane vrijednosti proizvodnje i revitalizacije poljoprivrede u Hrvatskoj, a multiplicirajući učinak ovoga projekta predstavlja dobar primjer sufinanciranja projekata usmjerenih prema potpori razvoju gospodarstva što u konačnici direktno pridonosi povećanju konkurentnosti gospodarstva i smanjenju negativnih demografskih kretanja.

IMG

Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Vrh