Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Rijetka gljiva

fullscreen Rijetka gljiva (2).jpg Rijetka gljiva (2).jpg
Rijetka gljiva (2).jpg
fullscreen Rijetka gljiva (1).jpg Rijetka gljiva (1).jpg
Rijetka gljiva (1).jpg

Pronađena rijetka, ljekovita gljiva u spačvanskom bazenu

Gljive su velika i ekološki iznimno važna skupina organizama. Unatoč velikoj ekološkoj važnosti, gljive su jedna od najslabije istraženih skupina organizama, kako u svijetu, tako i u nas. Pretpostavlja se da u Hrvatskoj živi oko 20000 vrsta gljiva, no do danas ih je zabilježeno manje od 25%.

Kao i većina drugih organizama na našem planetu, gljive mogu biti ugrožene ljudskim aktivnostima. Najviše ih ugrožava nestanak i degradacija staništa, no značajni uzroci ugroženosti su i onečišćenje, klimatske promjene te prekomjerno skupljanje plodišta jestivih vrsta. Izrada Crvenog popisa gljiva Hrvatske i Crvene knjige gljiva Hrvatske temeljni su koraci u njihovoj zaštiti. Od 349 vrsta koje se nalaze na Crvenom popisu gljiva Hrvatske, u ovoj knjizi detaljno je obrađeno 314 vrsta (vrste iz kategorija: kritično ugrožena - CR, ugrožena - EN, osjetljiva - VU i nedovoljno poznata - DD).                                                                                                      

Tkalčec, Z., Mešić, A., Matočec, N. i Kušan, I. (2008): Crvena knjiga gljiva Hrvatske. MINGOR, Zagreb

Hericium erinaceum (Bull.) Persoon je gljiva od velikog značaja u medicini. Rijetko se nalazi u Europi, za razliku od toga, čest je u Japanu i Sjevernoj Americi. U svijetu je još poznata pod nazivima: lavlja griva, gljiva majmunova glava, satirova brda, ježeva gljiva ili bradati zub. Njegovi plodovi su stotinama godina dobro poznati u tradicionalnoj kineskoj medicini i kuhinji. Kolijevka uzgoja H. erinaceum je Azija. U istočnoj Europi je rijetka u prirodnim staništima, ali se može uspješno uzgajati. I plodna tijela i micelij bogati su aktivnim tvarima koje promiču zdravlje. Ispitivanja tvari ekstrahiranih iz ove gljive provedena na životinjama i in vitro dala su dobre rezultate. Mogu se koristiti u liječenju raka, poremećaja jetre, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, zacjeljivanja rana. Poboljšavaju kognitivne sposobnosti, podržavaju živčani i imunološki sustav. Obećavajući rezultati zabilježeni su u kliničkim ispitivanjima i izvještajima o liječenju ljudi (npr. oporavak od shizofrenije, poboljšanje kvalitete sna, ublažavanje simptoma menopauze).

Vrh