Izbornik
heeader image

Župan Božo Galić svečano otvorio 8. Pčelarske dane

  • 12. ožujka 2011.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj, Ured župana

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić svečano je danas otvorio 8. sajam pčelarstva, pčelarske opreme i proizvoda, poznatiji kao Pčelarski dani, na kojem se okupilo stotinjak izlagača iz svih krajeva Hrvatske te BiH i Srbije (Vojvodina).

Ovu, najveću pčelarsku priredbu u Hrvatskoj, organizirali su Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatski pčelarski savez uz potporu Ministarstva rada i poduzetništva, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatske gospodarske komore te Vukovarsko-srijemske županije i grada Vinkovaca.

U Hrvatskoj trenutačno ima 366.000 pčelinjih zajednica, oko 8.000 pčelara koji proizvedu do 6.000 tona meda.

Ove godine pčelari imaju novi način potpora, po europskom modelu, po kojem se podupiru programi, a hrvatskim je pčelarima u ovoj godini na raspolaganju 18 milijuna kuna.

"Hrvatska već godinama bilježi porast proizvodnje i potrošnje meda, a i po ulasku Hrvatske u EU nastavlja se sufinanciranje proizvodnje i marketing pčelinjih proizvoda" istaknula je ravnateljica Uprave za sigurnost i kakvoću hrane u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Jelena Đugum.

Predsjednik Svjetskog sajma pčelarstava i Burze meda Stipan Pekanović iz Sombora najavio da će se, uz potporu te organizacije, Hrvatski pčelarski savez po ulasku Hrvatske u EU predstaviti u Bruxelesu.

U okviru 8. Pčelarski dana održava se niz stručnih predavanja o pčelarstvu i zaštiti pčela, kao i Pčelarski bal.

Ispis
Vrh