Izbornik
heeader image

Župan Božo Galić svečano otvorio 17. Festival glumca

  • 15. svibnja 2010.
  • Ured župana, Obrazovanje
fullscreen Župan Božo Galić svečano otvorio 17. Festival glumca (1).jpg
Župan Božo Galić svečano otvorio 17. Festival glumca (1).jpg
fullscreen Župan Božo Galić svečano otvorio 17. Festival glumca (2).jpg
Župan Božo Galić svečano otvorio 17. Festival glumca (2).jpg
fullscreen Župan Božo Galić svečano otvorio 17. Festival glumca (3).jpg
Župan Božo Galić svečano otvorio 17. Festival glumca (3).jpg
fullscreen Župan Božo Galić svečano otvorio 17. Festival glumca (4).jpg
Župan Božo Galić svečano otvorio 17. Festival glumca (4).jpg
fullscreen Župan Božo Galić svečano otvorio 17. Festival glumca (5).jpg
Župan Božo Galić svečano otvorio 17. Festival glumca (5).jpg
fullscreen Župan Božo Galić svečano otvorio 17. Festival glumca (6).jpg
Župan Božo Galić svečano otvorio 17. Festival glumca (6).jpg

U Vukovaru, ovogodišnjem gradu domaćinu, u Hrvatskom domu, pred brojnim gostima, glumcima i građanima županije, župan Božo Galić svečano je otvorio  17. Festival glumca, zajedno s predsjednikom Hrvatskog društva dramskih umjetnika te predsjednikom Festivalskog odbora Goranom Grgićem

Župan Galić, prilikom otvorenja Festivala, pozdravio je sve nazočne te je zahvalio glumcima što "već sedamnaesti put donose radost glume i teatra u istočnu Slavoniju i u našu županiju“.

Goran Grgić kazao je kako je ovaj festival kroz svoje trajanje bio temelj nastanku brojnih manjih festivala lokalnog karaktera od Zagvozda do Paga, te naveo kako je danas za glumce poseban dan.

„Na kući u kojoj je u Mesničkoj ulici u Zagrebu živio naš veliki Fabijan Šovagović otkrili smo spomen ploču, potom smo predstavili monografiju velikana glumišta Špire Guberine, a večeras otvaramo 17. Festival glumca"- istaknuo je Grgić.

Na svečanosti su govorili i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo i ovogodišnji domaćin Festivala, doajen hrvatskog glumišta Relja Bašić koji je publiku pozvao da se gledajući predstave ne štedi jer je, kako je pojasnio, bez reakcije publike glumačka profesija osuđena na propast, te istaknuo kako će i ovaj festival zasigurno pokazati što je ono važno i dobro za hrvatsko glumište ali i za gledatelje ovoga Festivala.

Jednominutnim pljeskom, sudionici svečanosti otvorenja odali su počast, prošle godine preminulom, velikanu hrvatskog glumišta Vanji Drachu, koji je i jedan od utemeljitelja Festivala glumca i čije će ime od ove godine nositi nagrada za najbolju predstavu u cjelini na Festivalu.

Prije svečanosti otvorenja, u predvorju Hrvatskog doma otvorena je trijenalna izložba kazališnih plakata koju je predstavio član ocjenjivačkog suda za izbor najboljeg likovno-grafičkog rješenja kazališnog plakata Zdravko Dvojković. Najboljim je ocijenjen plakat Gradskog dramskog kazališta "Komedija" iz Zagreba za predstavu, autorski projekt Filipa Šovagovića, "Ilijada 2001.", rad Vanje Curulića.

Festival je otvoren predstavom „Cinco i Marinko“, autora Mate Matišića a u izvedbi Kazališne družine Glumci u Zagvozdu, koju su izveli Danko Ljuština i Vedran Mlikota.

Velikan hrvatskog glumišta Ivo Gregurević, izbornik ovogodišnjeg Festivala, između 56 prijavljenih predstava, odabrao je 22 predstave hrvatskih kazališta koje će građani Vukovarsko-srijemske županije moći vidjeti slijedećih dana.

Osim u Vukovaru, predstave na 17. Festivalu glumca, koji će završiti 24. svibnja dodjelom nagrada, igrat će se i u Vinkovcima, Županji, Iloku i Otoku.

Ocjenjivački sud, u kojem su glumci Krunoslav Šarić, Snježana Sinovčić-Šiškov i Željko Vukmirica, uz nagradu "Vanja Drach" za najbolju predstavu u cjelini, dodijelit će i po dvije nagrade "Fabijan Šovagović" najboljim glumicama i glumcima, nagradu „Ivo Fici“ najboljem mladom glumcu do 28 godina, te nagradu „Nevenka Filipović“ za najbolje glumačko ostvarenje za lutkarsku predstavu ili predstavu za mladež.

Organizatori festivala su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika,  Koncertno-kazališna agencija Asser Savus iz Vinkovaca te Vukovarsko-srijemska županija.

Ispis
Vrh