Izbornik
heeader image

Župan Božo Galić primio izaslanstvo Autonomne pokrajine Vojvodine

  • 22. veljače 2010.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj

Župan Božo Galić zajedno sa suradnicima primio je danas izaslanstvo  Autonomne pokrajine Vojvodine, predvođeno predsjednikom Skupštine Egerešijem Šandorom, u uzvratni posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Župan Božo Galić istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjom dobrom suradnjom Vukovarsko-srijemske županije i AP Vojvodine, a sam dokaz tomu je činjenica da su VSŽ i AP Vojvodina još 2002. godine potpisale Protokol o suradnji ove dvije regije, a koji će se sada aktualizirati i nadopuniti Sporazumom o suradnji. Osim toga, u srpnju 2009. godine potpisan  je i trilateralni sporazum između Vukovarsko-srijemske županije, AP Vojvodine i  županije Bacs-Kiskun iz Mađarske.

Poseban naglasak ovog sastanka stavljen je na prekograničnu suradnju u okviru pretpristupnog programa IPA. Broj kandidiranih projekata na prvi natječaj iz ovog programa u komponenti prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Srbije još je jedan dokaz dobre suradnje ove dvije regije na svim razinama.

Na sastanku je nadalje bilo riječi o suradnji regija na području gospodarstva, poljoprivrede i turizma kao i o rješavanju prepreka za razvoj i unapređenje istih. U tom smislu otvaraju se mogućnosti i kroz trenutno aktualnu izradu Dunavske strategije od strane Europske komisije, a koja će omogućiti brži napredak Dunavske regije i pridonijeti rješavanju prekograničnih izazova. Župan Božo Galić istaknuo  je kako Vukovarsko-srijemska županija želi sudjelovati u  izradi  Dunavske strategije, te da je ravnopravno partnerstvo u izradi iste osnovni preduvjet za njenu uspješnu provedbu. Predstavnici AP Vojvodine prihvatili su prijedlog VSŽ da se četvrta dvodnevna konferencija dionika u izradi Dunavske strategije održi u svibnju, i to jedan dan u Vukovaru, a drugi u Novom Sadu. Inače, predstavnici VSŽ sudjelovali su na prvoj Konferenciji o Dunavskoj strategiji u Ulmu te će biti aktivni sudionici i druge konferencije koja se održava 25. i 26. veljače u Budimpešti.

Ovom bilateralnom sastanku nazočili su i generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici  mr. sc. Ljerka Alajbeg kao i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić.

Vukovarsko-srijemska županija i AP Vojvodina potpisati će tijekom svibnja Sporazum o suradnji, kojim će unaprijediti i produbiti dosadašnje iznimno dobre odnose ovih dviju regija, zaključeno je na sastanku.

Ispis
Vrh