Izbornik
heeader image

Župan Božo Galić posjetio izložbu "Vinkovci najstariji grad u Europi", u Palači Kulmer u Zagrebu

  • 26. srpnja 2013.
  • Obrazovanje, Ured župana, Turizam i kultura
fullscreen Župan Božo Galić posjetio izložbu "Vinkovci najstariji grad u Europi", u Palači Kulmer u Zagrebu
Župan Božo Galić posjetio izložbu "Vinkovci najstariji grad u Europi", u Palači Kulmer u Zagrebu
www.vinkovci.com.hr

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, zajedno s gradonačelnikom Grada Vinkovaca Mladenom Karlićem, posjetio je danas izložbu "Vinkovci - najstariji grad u Europi", u prostoru Palače Kulmer na zagrebačkom Gornjem gradu.

Vinkovci su grad koji u kontinuitetu postoji duže od 8000 godina što ga svrstava u najstarije gradove u Europi, a kako bi se s tom činjenicom i brojnim drugim zanimljivostima o kulturi Vinkovaca upoznala hrvatska i europska javnost, obzirom je upriličena povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, 28.lipnja ove godine otvorila se navedena izložba, koja je bila otvorena mjesec dana, a kako saznajemo izložbu je posjetio veliki broj građana koji su bili zainteresirani za najstariji naseljen grad u Europi.

Da je povijest grada bogata pokazuju informacije kako je na području Vinkovaca pronađen prvi indoeuropski kalendar, znakovi kojega, urezani u glinenu terinu, nose i prvu pisanu poruku na tome prostoru. Arheološki nalazi u Vinkovcima, što pripadaju vučedolskoj kulturi, potvrđuju da je tu prvi put proizvedena prava bronca, što pokazuje da je ta kultura u metalurgiji bila korak ispred poznatih onodobnih civilizacija.

Upravo u Vinkovcima počela je i prva serijska proizvodnja metalnih predmeta, što znači da se baš tu dogodila prva protoindustrijska revolucija. To ukazuje na to da je vučedolska kultura bila najbolji odgovor europske civilizacije na početke stvaranja Sumera u Mezopotamiji i Egipta, što znači da je Europa upravo tu učinila onaj civilizacijski skok kakav je u isto vrijeme, 3000.g. pr.Kr., formiranjem naselja, grada države i pisma, dostignut u Mezopotamiji, Egiptu i Kini.

U Vinkovcima su rođena i dva rimska cara iz dinastije Valentinijanovaca: Valentinijan i Valens. Tu su rođena, ali i smaknuta, dva ranokršćanska sveca: sveti Euzebije i Polion.


„U Vinkovcima se već duže od 8000 godina proizvodi vrhunska keramika. Stoga i ne čudi, s obzirom na tradiciju, da je upravo tu nađeno najviše rimskih keramičarskih peći. Ali i 36 kilograma rimskih srebrnih predmeta, uglavnom posuđa, što je najveći takav nalaz nakon poznatoga Seusova blaga. Vinkovci otkrivaju mnogo povijesnih zanimljivosti, pa i onih koje govore o osobitim vezama toga grada s Vatikanom još u 4. stoljeću“ ispričao je na izložbi prof. dr.sc. Aleksandar Durman, autor izložbe i najveći stručnjak vučedolske kulture, profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, koji je  na otvaranju izložbe izjavio: "Nema ni jednog naselja u Europi s tako dugim i kontinuiranim tragovima življenja".

Ispis
Vrh