Izbornik
heeader image

Župan Božo Galić otvorio Folklorne večeri 2016.

  • 09. rujna 2016.
  • Obrazovanje, Turizam i kultura, Ured župana
fullscreen Župan Božo Galić otvorio  Folklorne večeri 2016.
Župan Božo Galić otvorio Folklorne večeri 2016.

Na Trgu Vinkovačkih jeseni svečano su otvorene Folklorne večeri na kojima će se ove godine predstaviti 60 kulturno-umjetničkih društava iz Vukovarsko-srijemske županije koja će izvesti plesove, pjesme i običaje svoga mjesta.

Svečano otvorenje Folklornih večeri bilo je bogatije nego proteklih godina, a na njima se njeguje, čuva i baština tradicijska kultura Slavonije i Šokadije.

Nakon što se s gradonačelnikom Vinkovaca Mladenom Karlićem fijakerom dovezao do Slavonskog sokaka i u pratnji šokica ušao u Glavni šator na Trgu Vinkovačkih jeseni, župan Božo Galić proglasio je otvorenima Folklorne večeri, uvodnu priredbu u 51. Vinkovačke jeseni.

Na velikoj pozornici Glavnog šatora, u narednih šest večeri 60-ak folklornih skupina iz Vukovarsko-srijemske županije pokazat će djelić tradicijskog naslijeđa svoga mjesta. Njihove nastupe će pomno promatrati tročlano ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu etnologinja mr. Ljubica Gligorević, prof Zdenka Ivanković i Aleksandar Nović, a prema njihovoj ocjeni, najbolji će predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju sljedeće godine na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora, koja će se održati na 52. Vinkovačkim jesenima, jer Folklorne večeri su i Županijska smotra izvornog folklora.

Župan Galić rekao je kako i u ovim teškim vremenima ova manifestacija je sve bolja i bolja, dodajući kako jesen donosi darove, a nazočne je pozvao neka uživaju u plodovima rada folkloraša koji će nastupiti na Folklornim večerima.

Prije svečanog otvaranja, toplo pozdravljeni program su izveli mladi folkloraši ansambla Piatkowioki iz Poljske, prve folklorne grupe iz zemalja Europske unije koja je pokazala svoj nacionalni folklor. Prvo veče su nastupili KUD-ovi Seljačka sloga iz Gradišta, Branimir Bošnjaci, Slavko Janković Rokovci-Andrijaševci, Joakim Hardi Petrovci, Slavonija Soljani, Slavko Janković Šiškovci, Filipovčice Komletinci, Josip Kozarac Štitar i Ogranak seljačke sloge Drenovci.

Ispis
Vrh