Izbornik
heeader image

Župan Božo Galić nazočio blagoslovu Bećarskog križa, te nakon toga svečanoj primopredaji Vupika d.d. Agrokoru

  • 15. siječnja 2010.
  • Ured župana, Ostalo
fullscreen Župan Božo Galić nazočio blagoslovu Bećarskog križa, te nakon toga svečanoj primopredaji Vupika d.d. Agrokoru (1).jpg
Župan Božo Galić nazočio blagoslovu Bećarskog križa, te nakon toga svečanoj primopredaji Vupika d.d. Agrokoru (1).jpg
fullscreen Župan Božo Galić nazočio blagoslovu Bećarskog križa, te nakon toga svečanoj primopredaji Vupika d.d. Agrokoru (2).jpg
Župan Božo Galić nazočio blagoslovu Bećarskog križa, te nakon toga svečanoj primopredaji Vupika d.d. Agrokoru (2).jpg
fullscreen Župan Božo Galić nazočio blagoslovu Bećarskog križa, te nakon toga svečanoj primopredaji Vupika d.d. Agrokoru (3).jpg
Župan Božo Galić nazočio blagoslovu Bećarskog križa, te nakon toga svečanoj primopredaji Vupika d.d. Agrokoru (3).jpg

U Vukovaru je danas, na 18. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, blagoslovljen Bećarski križ, najstarije i prvo vukovarsko kameno raspelo iz 1809., koje je uništeno u Domovinskom ratu i prije otprilike dva mjeseca ponovno postavljeno na Trgu hrvatskih branitelja.

Svečanom blagoslovu Bećarskog križa prisustvovali su predsjednica Vlade Jadranka Kosor, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić i  ministar kulture Božo Biškupić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, saborski zastupnik Petar  Mlinarić kao i brojni Vukovarci i Vukovarke.

Obnovu ovog križa financirala je Vlada Republike Hrvatske, kako bi kao spomenik  žrtve i patnje ali nade u bolju budućnost i dalje mogao biti okupljalište vukovarskih bećara- istaknula je premijerka Kosor.

Novi Bećarski križ isklesao je zagrebački akademski kipar Mladen Mikulin, a blagoslovio ga je župnik župe  fra Ivica Jagodić.

Nakon blagoslova, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić zajedno  s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i ministrima, nazočio je u Vupiku svečanoj primopredaji Vupika d.d. koncernu Agrokor.

U studenom su  Upravni odbor HFP i potom Vlada prihvatili  kao najbolju ponudu Agrokora koji se obvezao 87,98 posto dionica platiti 30 milijuna kuna, podmiriti 20 posto dospjelih obveza Vupika prema državnim vjerovnicima, odnosno oko 50 do 60 milijuna kuna.

Agrokor se u ponudi također obvezao u trogodišnjem razdoblju  zadržati 847 radnika Vupika, te za njih osigurati 25 posto plus jednu dionicu, kao i kroz pet godina uložiti 430 milijuna kuna.

Premijerka Jadranka Kosor u obraćanju nazočnima  pozvale je sve  danas iz Vukovara da se pridruže  Vladi s idejama i pomognu u traženju  rješenja za izlazak iz gospodarske krize, te istaknula kako je uvjerena da će krajem ove godine hrvatsko gospodarsko zabilježit mali ali zasigurno pozitivan napredak.
Župan Galić u  obraćanju medijima izrazio je ogromno zadovoljstvo ovim činom privatizacije Vupika jer je ono ključno zbog očuvanja proizvodnje kao i postojećih radnih mjesta  u  iznimno teškom vremenu – recesije, kako za Vupik, kao jedno od najvećih poduzeća u Županiji, tako i za cijelu Vukovarsku-srijemsku županiju.

Ispis
Vrh