Izbornik
heeader image

Župan Božo Galić na natjecanju Dani odjeće 2013.

  • 10. travnja 2013.
  • Obrazovanje, Turizam i kultura, Ured župana

Održano je 16. državno natjecanje učenika i učenica srednjih škola Republike Hrvatske u obrazovnom podsektoru tekstil za programe odjeće, tekstila i dizajna, Dani odjeće 2013. Natjecanje se održavalo pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a organizirali su ga Državno povjerenstvo za natjecanje i Srednja strukovna škola Vinkovci. Po drugi je puta domaćin natjecanja bila Srednja strukovna škola, a tema je ovogodišnjeg natjecanja Orion - najstariji indoeuropski kalendar. Naime, posljednjih nekoliko godina organizatori se trude povezati temu s motivom ili simbolom grada u kojemu se održava natjecanje budući da je glavni cilj natjecanja uključito učenike u istraživanje prije same izrade zadataka.

Nazočnima na svečanom otvorenju obratili su se kao domaćini župan Božo Galić, gradonačelnik Mladen Karlić i ravnateljica Srednje strukovne škole Marija Sunđi. Važnost je ovog natjecanja u promociji tekstilne i odjevne industrije koja se u Republici Hrvatskoj nalazi se u iznimno složenom i nepovoljnom stanju. Kvalitetan i obrazovan kadar jedno je od rješenja postojećeg stanja, stoga svaka škola koja obrazuje učenike u zanimanjima u području tekstila i kože ima veliku odgovornost u stvaranju toga kadra. Događanja kao što je bilo ovo državno natjecanje služe upravo kao mjesta ramjenjivanja novih ideja i traženja rješenja za nove izazove. Osim toga, u ovakvim prilikama učenici i mentori mogu slobodno učiti učiti jedni od drugih, ali razgovarati o tekućoj problematici vezanoj uz ovo područje i dolaziti do zajedničkih rješenja.

Natjecali su se učenici iz 12 škola iz cijele Hrvatske u kategorijama izrada odjevnih predmeta, konstrukcija odjeće, kolekcije odjevnog modnog dizajna i kolekcije krojača i tehničara.

Ispis
Vrh